Privacy en grote bedrijven; het blijft een lastige combinatie. Met de komst van Android Q belooft Google meer verbeteringen op dit vlak, maar een recente ontdekking van de website Androidworld roept vragen op. “Als dit de daadwerkelijke update wordt, dan is dat een zorgelijke ontwikkeling”, vertelt Esther Crabbendam van Bits of Freedom.

Lees jij altijd de kleine lettertjes voordat je jouw telefoon updatet? Ik ook niet. Gelukkig zijn er mensen die dat wel doen, want die kleine lettertjes zijn bij de nieuwste versie van Android best belangrijk. Android Q lijkt namelijk bedrijven rechten te geven om je notificaties te lezen en mede te bepalen wat er in je notificatiebalk verschijnt.

Androidworld

Derde partijen krijgen met deze update dus verregaande rechten. Die kunnen in theorie gebruikt worden om jou pushberichten te sturen met advertenties erin. Esther Crabbendam van Bits of Freedom hoopt dat het niet zo ver komt. “Je hebt al voor een product betaald, namelijk je telefoon. Als Google advertenties inbouwt via de notificaties in een besturingssysteem, dan lijkt me dat geen goede ontwikkeling.”

De ontdekking is opvallend, omdat Google in de marketing voor Android Q juist de nadruk legt op verbeterde privacy voor gebruikers. Je kunt bijvoorbeeld makkelijker bepalen welke machtigingen je apps mogen gebruiken, waardoor je veel meer controle krijgt over je privacy, volgens Google. Het bedrijf zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

Android Q zal naar verwachting lanceren in augustus 2019 .