In Amsterdam staat vanavond de Champions League-kwartfinale tussen Ajax en Juventus op het programma. In een vrijwel uitverkochte Johan Cruijff Arena wordt er om negen uur afgetrapt tussen de koploper van de Nederlandse Eredivisie en ‘Il Bianconeri’.

‘De Godenzonen’ uit onze hoofdstad zijn in drie competities nog vol in de strijd voor een prijs, maar voor de bezoekers is het in de eigen competitie saai. In de Italiaanse Serie A staat het namelijk twintig punten voor op nummer twee, Napoli. Het achtste landskampioenschap op rij lijkt voor Juventus dus alweer een zekerheidje. Internationaal gezien valt het de laatste jaren tegen voor ‘De Oude Dame’: in haar afgelopen vijf Champions League-finales stapte het als verliezer van het veld. Saillant detail, in 1995-1996 won Juventus haar laatste Champions League-titel ten koste van Ajax.

‘Een heel ander kaliber’
AD-journalist en sportliefhebber Sjoerd Mossou is van mening dat Ajax met de uitschakeling van Real Madrid in de achtste finale niet een eenmalige stunt liet zien maar gewoon een goed Champions League-seizoen draait. “Ajax heeft alle voorrondes doorgelopen, wat een Nederlandse club al heel lang niet gelukt is. Daarnaast speelden ze uitstekend tegen Bayern München, dus de uitschakeling van Real staat niet op zichzelf.” Hij moet toegeven dat Real zonder zijn vedette Christiano Ronaldo zat en interne problemen ondervond. “Ajax trof ze in een gunstige periode”, vertelt Mossou. “Je moet ook een beetje geluk tegen zo’n ploeg hebben. Al zal je tegen Juventus dat voordeel niet hebben. Juventus is van een heel ander kaliber en richt zich nadrukkelijk op de Champions League, die landstitel kennen ze wel.”

Afgelopen weekend hield Juventus-trainer Massimiliano Allegri al rekening met de wedstrijd tegen Ajax. Hij gunde Miralem Pjanic en Paulo Dyabala rust en ook Ronaldo hield zich afwezig door een blessure. Dat laatstgenoemde vanavond speelt is zeker. Met een indrukwekkende doelpuntenproductie tegen Ajax (7 doelpunten in 5 wedstrijden,red.) is Ronaldo een gevaar om rekening mee te houden. “Ronaldo kan beslissend zijn, maar dat hoeft niet”, meent Mossou. “Juventus heeft op alle linies zoveel kwaliteit dat ze genoeg voetballend vermogen in huis hebben, zelfs ondanks de afwezigheid van Giorgio Chiellini en Emre Can.

Tactisch meesterplan
Volgens Mossou is Juventus ook echt het zwaargewicht dat ze op papier zijn. “Ze voetballen ontzettend berekenend waarbij ze de tegenstander lam proberen te leggen. Ik denk dat ze voor de 0-0 of de 1-1 proberen te gaan, om dan in Turijn het klusje te klaren . Juventus voetbalt heel stug en stelt zich in op de speelstijl van de tegenstander. Ze hebben alles in huis om een wedstrijd dood te maken.”

Eerder dit seizoen liet Ajax al zien dat het ook tegen grotere clubs durft te voetballen. “Juventus is beter georganiseerd dan Real was en dit maakt het moeilijker. Zoveel ruimte als tegen ‘de Koninklijke’ krijgt Ajax nu niet. Maar als je ze kunt opjagen zie ik zeker wel kansen. Met een vroege goal breek je de wedstrijd open. Elk moment kan beslissend zijn”, geeft Mossou aan.

Vermoedelijke opstelling Ajax: Onana, Veltman, De Ligt, Blind, Tagliafico, Schöne, F. De Jong, Van de Beek, Ziyech, Tadic en Neres
Vermoedelijke opstelling Juventus: Szczesny, Cancelo, Bonucci, Rugani, Alex Sandro, Bentancur, Pjanic, Matuidi, Bernardeschi, Mandzukic en Ronaldo