Extra bomen planten tegen het teveel aan CO2 dat we jaarlijks uitstoten door middel van auto’s, fabrieken, scheep- en vliegtuigvaart. Shell introduceert nu een actie. Tank voor een cent de liter extra. Bij vier volle planten zij een boom in Peru of Indonesië. Het klinkt wellicht als muziek in de oren, maar het is slechts een tijdelijk oplossing voor de CO2 uitsoot die alsmaar meer wordt.

“Als we het probleem willen oplossen door het planten van bomen staat straks de hele wereld er vol mee en hebben we geen plek meer om te wonen”, zegt dr. Hugo de Boer werkzaam bij het Copernicus Institute of Sustainable (instituut dat onderzoek doet naar duurzaamheid). Het idee dat dit de oplossing is, komt voort uit een misverstand. Dat misverstand is dat je een continu proces, in dit geval uitstoot, kunt oplossen met het aanplanten van bomen. De Boer vergelijkt het met een lekkende kraan waar je continu een emmer onder zet. “Je kunt wel emmers onder de kraan blijven zetten maar je kunt beter kijken naar hoe je de kraan kunt laten maken.”

Kleine boompjes

Vooral kleine boompjes groeien in het begin heel snel. De ringen in de boom bestaan uit koolstof dus zullen ze in het begin heel veel CO2 opnemen. Uiteindelijk zijn de bomen voldaan en stoppen ze met het absorberen van de CO2 uit de lucht. Hoe effectief dat is,hangt ook af van welke soort boom je plant. “Als je een snel effect wil moet je denken aan populieren.Dat is een heel snel groeiend soort hout. Een eik kan ook,die groeit langzamer, maar blijft wel langer staan.” verklaart dr.Timme Donders, gespecialiseerd in klimaatsverandering en werkzaam aan de Universiteit Utrecht.

Verdringend effect

Volgens beide doktoren is het erg belangrijk dat je bos plant waar het in het ecosysteem hoort. Anders heeft het een verdringend effect op de ecosystemen die er al zijn en dat kan vervelende gevolgen hebben. De Boer: “Ik heb een collega onderzoeker in Zuid-Amerika. Daar heb je speciale soorten gras, als je daar bomen gaat planten verstoor je het ecosysteem” Er moet dus goed over na worden gedacht waar de nieuwe bomen geplant worden. Ondanks dat zijn er niet alleen negatieve gevolgen van het planten van bomen.

In bedwang

Het kan ook heel positief werken voor het gebied waar nieuw bos bij komt. Zo draagt het niet alleen bij aan de reductie van CO2 maar het helpt ook de extremen wat meer in bedwang te houden. “Water is ook een broeikasgas en wanneer dat verdampt houdt het een balans in de temperatuur wat een positief effect kan hebben op extreme weersomstandigheden”, verduidelijkt Donders.