Nationale Poepdag: de meesten kijken er een beetje raar van op. De Maag Lever Darm Stichting heeft dit in het leven geroepen om de relatie tussen gezondheid en ontlasting te benadrukken. 

Je spijsvertering is een belangrijk orgaan, zegt Werner Tolsma, woordvoerder van de stichting. Je ontlasting kan namelijk veel vertellen over je gezondheid. ”Je spijsvertering is een magisch stelsel van organen en bacteriën die je energie geven, vitaal maken en je afweersysteem regelen.”

Voor mensen met bepaalde darmziektes zijn er poeptransplantaties. Aan poepdonoren die deze transplantatie mogelijk maken, is nog een tekort. Eind 2018 waren er nog maar acht poepdonateurs bij de donorbank in Leiden. Volgens Tolsma komt dit door de kwaliteit van de ontlasting. ”Ze zijn in die ontlasting naar zulke specifieke microben op zoek, dat lang niet iedereen de juiste donor is. Daar zit een streng selectieproces aan vast.”


Poeptransplantaties worden niet zomaar gedaan. ”Transplantaties voor bijvoorbeeld het prikkelbare darm syndroom worden in Nederland alleen in onderzoeksverband uitgevoerd. Dit is omdat ze nog niet weten wat er dan gaat gebeuren. Ik weet dat dit in het buitenland wel gebeurt.”

Omdat ons vroeger is verteld dat poep stinkt en vies is, rust er een taboe op poep. ”Het is vaak dat patiënten daar tegenaan lopen. Het is niet zozeer alleen het taboe rondom poep, maar ook de schaamte die daarmee gepaard kan gaan. Bijvoorbeeld in de zoektocht naar een openbaar toilet wanneer je plotseling hoge nood hebt.”

Om je eigen ontlasting te checken, heeft de stichting een poepwijzer

Bekijk hieronder wat een poeptransplantatie precies inhoudt.

Loading...

Loading…