Onlangs is er in een crèche in Den Haag mazelen aangetroffen bij een aantal kinderen en woensdag is in een studentenhuis de bof uitgebroken. De grote vraag is nu of we ons zorgen moeten maken.

Mensen laten zich vaccineren om beschermd te zijn tegen deze ziektes. In Nederland is de vaccinatiegraad hoger dan 90%. Vandaar dat deze ziektes nog maar zelden voorkomen in vergelijking met vroeger, meldt het Erasmus MC. De ziektes zijn in 1976 opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma om het aantal gevallen te laten afnemen. Als je niet ingeënt bent, kun je de ziektes eerder oplopen en verder verspreiden.

‘Mazelen is niet zo dodelijk’

Je kind toch niet laten inenten kan verschillende redenen hebben. “Streng gelovigen die in de bijbelbelt wonen, zijn vaak niet gevaccineerd vanuit geloofsovertuiging”, zegt Harald Wychgel, persvoorlichter van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu(RIVM). “Daarnaast zijn er overtuigingen waarin wordt verteld dat het beter is als mensen ziektes als mazelen en bof doorlopen, omdat dit goed is voor hun ontwikkeling.”

Naast deze overtuigingen heb je volgens de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) te maken met andere verschijnselen. “Vaccinaties hebben ook risico’s, doordat er in het vaccin hulpstoffen zitten die bijwerkingen kunnen veroorzaken”, zegt voorzitter Anne-Marie van Raaij-Schouten. “Ze werken maar heel kort en daarnaast is mazelen helemaal niet zo dodelijk als iedereen denkt. Je wordt al gauw raar aangekeken als je niet bent ingeënt. Prinses Beatrix heeft de mazelen twee keer doorlopen en niemand heeft gevreesd voor haar leven.”

Buitenland
Nu deze uitbraken snel achter elkaar volgen, is het wachten op de volgende. “We hoeven ons in principe geen zorgen te maken. Wie ingeënt is, is beschermd, ook voor mazelen uit het buitenland ”, zegt Wychgel. “Je ziet dat in het buitenland de mazelen toenemen, vandaar dat niet-ingeënte personen deze ziektes mee kunnen nemen, zoals in Den Haag.”