JOVD-voorzitter Splinter Chabot vindt de nieuwe richtlijnen van Facebook tegen extreemrechtse uitingen terecht. “Alles kan nu zomaar de wereld in worden geschoten en dat kan niet zomaar.” Organisaties en personen die zich racistisch uiten worden van het platform verbannen.

Recent werden in Canada extreemrechtse groepen en personen van Facebook verbannen. Splinter Chabot, voorzitter van de jongerenafdeling van de VVD, is het hier mee eens. “Op het moment dat via Facebook wordt opgeroepen tot geweld, is het goed dat ze daar tegen optreden.”

Grenzen

Chabot vindt wel dat Facebook de grens soms overschrijdt. “Wanneer je dan ziet dat bijvoorbeeld blote foto’s die door mensen zelf zijn geplaatst ook worden verwijderd, is dat niet meer goed. Ze zijn dan onze normen en waarden voor ons aan het bepalen.”

Meningen zijn welkom

De extreemrechtse mening moet wel gehoord blijven, vindt Chabot. “Het is belangrijk dat die mening niet wordt weggestopt. Door naar die meningen te luisteren, kun je die mensen misschien ook overtuigen van een andere mening.“

Eigen bubbel

“Het probleem is alleen dat door de algoritmes van Facebook eigen bubbelvorming ontstaat terwijl men eigenlijk met een regenboog aan meningen in aanraking zou moeten komen. Hierdoor ontstaat polarisatie en de enige manier om dat te veranderen is door het verdienmodel van Facebook aan te passen en dat is dan weer enorm ingewikkeld”, besluit Chabot.

Vind jij dat Facebook te ver gaat?
  • Add your answer