We kijken steeds meer op beeldschermen, zoals computers, tablets en smartphones, meldt het Erasmus MC. Kinderen turen tot wel 5 tot 7 uur per dag naar een beeldscherm en volwassenen doen daar niet aan onder. De vraag is nu of dit invloed heeft op je ogen en wat je er tegen kan doen.

Volgens het onderzoek zouden we door het langdurig beeldschermgebruik eerder bijziend worden en gaan de ogen sneller achteruit. Het blauwe licht dat afkomstig is van de schermen in tablets en smartphones zou hieraan bijdragen.

Steeds meer negatieve sterktes
Door deze beeldschermen zien we het beeld constant van dichtbij. “We zijn gewend om ver af te kijken”, zegt opticien Hans Muschiol. “Vandaar dat onze ogen steeds meer moeite moeten doen om het beeld van dichtbij te bekijken. Je ziet dus dat steeds meer mensen naar een opticien komen voor een negatievere sterktes.”

Dat het langdurig beeldschermgebruik hieraan bijdraagt kan niet worden gezegd. “Je ziet het al generaties lang, het is niet iets van deze tijd. Een boek lezen vergt ook een flinke inspanning van je ogen, alleen je hebt daarbij geen last van blauw licht. We verwachten dingen van onze die ze niet gewend zijn. Daarom gaan we andere dingen aan onze ogen merken. Het is een beetje het kip-of-het-ei-verhaal.”

‘Dat half uurtje je telefoon wegleggen, gaat je ogen niet verbeteren’
Door deze blootlegging zou je zeggen dat het wegleggen van je telefoon, tablet of computer zal helpen, maar die vlieger gaat niet op volgens Muschiol. “Ik denk dat je ogen veranderen door generaties die elkaar opvolgen. Dat half uurtje op een dag niet naar je scherm kijken gaat je ogen niet verbeteren.”

“Het is een beetje de tendens van deze test doordat we meer dichtbij gaan kijken. Als je hiervan problemen ondervindt, kan een bril helpen, maar anders gaat dat niet werken.”

Tips die je volgens Muschiol kan gebruiken bij het veelvudlig beeldschermgebruik:

Loading...

Loading…