Door een tekort aan motards werd een Belgische wielerwedstrijd afgelopen maandag op het laatste moment afgelast. Motards zijn motorrijders die bij wielerkoersen met de renners meerijden. Het is hun taak om voor de veiligheid van de renners te zorgen.

Bij grote wielerevenementen zijn het meestal politieagenten die als motards meerijden. Ze regelen het verkeer rondom het parcours. Andere taken van motards zijn het vervoeren van verslaggevers, cameramensen en juryleden.

Hoewel motards de veiligheid van renners moeten waarborgen, gebeuren er soms ongelukken. Zo verongelukte in 2016 nog een Belgische wielrenner door een aanrijding met een motard.

Amateurrenner Ger Glas legt uit waarom goed opgeleide motards belangrijk zijn. John Raeven, motorrijder bij Stichting Motard Stein, vertelt hoe de motorrijders van de stichting omgaan met de veiligheid van renners.