Tara Moore versloeg Jessika Ponchet op het Challenger-toernooi in Sunderland bij een 0-6, 0-5 achterstand alsnog met 0-6, 7-6 (7), 6-3. Een dikke comeback van Moore. Ajdin Kolonic, Mental coach bij Slim Tennis, vertelt hoe je met zo’n grote achterstand toch nog kan winnen.

“Bij tennis krijg je steeds nieuwe kansen om terug te komen”, vertelt Ajdin Kolonic. “Je kunt de eerste 40 minuten heel slecht spelen, maar doormiddel van 20 minuten goed spel gelijkkomen.” Kolonic gaat verder over concept-momentum.

“Wanneer iets in beweging is, hoeveel kracht is er dan nodig om het te stoppen”, legt hij uit. “Je momentum kan worden afgebroken tijdens tennis.” Bij tennis zitten er namelijk veel korte pauzes in een wedstrijd. In zo’n pauze kan een speler zich herpakken.

Vechtlust
Op het mentale vlak van tennis zijn er veel misvattingen. “Het is een misvatting dat vechtlust draait om agressie en de wil om te winnen. Het gaat juist om positiviteit en oplossingsgerichtheid”, legt hij uit. Als een speler, volgens Kolonic, goed in staat is om deze eigenschappen bij zichzelf te herkennen, staat de speler sterk in zijn schoenen.

De mentale tenniscoach vindt vechtlust de belangrijkste eigenschap die een tennisser moet hebben. Daarnaast zijn er nog vier andere mentale eigenschappen: concentratie, emotiecontrole, zelfvertrouwen en momentum-sturing. De laatstsgenoemde eigenschap is het kiezen van je momenten tijdens een wedstrijd.

De pro’s
De ene wereldtopper is beter in het mentale spelletje dan de ander. Zelfs bij de grote jongens. “Rafael Nadal heeft een enorme vechtlust, maar Djokovic heeft dat nog iets meer. Hij kan als beste terugkomen van een flinke achterstand”, sluit de mental coach af.