Het komt steeds vaker voor: YouTubers die hun vertrouwde kamer verruilen voor het podium. Videogames zijn enorm populair onder de jeugd en theaters zien kansen om jongere doelgroepen aan te trekken.

De Nederlandse Fortnite-YouTuber Royalistiq (Roy Beszelsen) doet eind april voor de tweede keer de  Nederlandse theaters aan. Hij vermaakt het publiek daar met het spelen van de bekende Battle-Royalegame Fortnite. De show heeft een aantal ingrediënten: gameplay met commentaar, interactie met het publiek en duels met andere YouTubers.

Uitverkochte zalen
Een van de theaters waar Royalistiq te zien zal zijn is Studio’s Aalsmeer, waar hij voor de tweede keer op de bühne zal staan. Medewerker van Studio Aalsmeer, Sjors Roeleveld vertelt over het succes van de eerste editie: “Het was ontzettend druk, volledig uitverkocht. Het publiek reageerde ook enthousiast en vond het super leuk dat dit soort shows in het theater te vinden zijn. Voor ons was dat wel een verrassing, want wij waren nog niet volledig op de hoogte van de populariteit van het genre.”

Nieuwe dimensie
Een van de grote voordelen van dit soort shows is volgens Roeleveld het aantrekken van een nieuwe doelgroep: “Fortnite leeft heel erg onder de jeugd. De meeste bezoekers van de show waren tussen de 6 en 15 jaar oud. Deze leeftijdsgroep zie je normaal gesproken niet snel naar het theater komen; zij kijkt liever naar TV of filmpjes op het internet. Deze shows geven een nieuwe dimensie aan de dingen waar de jeugd graag naar kijkt. Voor hen is dit een ervaring, ze kunnen hun favoriete YouTubers in het echt aan het werk zien.”

Enthousiaste theaters
Roeleveld verwacht dat het aantal van dit soort shows de komende jaren snel zal stijgen: “Wij zijn zelf erg enthousiast en ik verwacht dat andere theaters dat ook zijn. Dit jaar bijvoorbeeld, hebben we al drie van dit soort shows. Vorig jaar hadden we er één. Ik verwacht dat dit aantal de komende jaren nog sterker gaat stijgen, maar dat hangt natuurlijk ook van de YouTubers zelf af.”