Een aantal musea in Nederland stoft vanaf gisteren de objecten uit de kelder af om ze te verkopen aan het publiek via de webwinkel MuseumDepotShop. Maar voordat ze daar terechtkomen, moeten nog een heleboel obstakels worden overwonnen.

Het Pipe Museum uit Amsterdam staat ingeschreven bij de webwinkel. Adviseur Benedict Goes was aanwezig bij de presentatie van het MuseumDepotShop en vertelt welke weg de kunstobjecten uit de kelder moeten afleggen tot aan het publiek. Het ontzamelen (afstoten) van spullen gaat namelijk niet zomaar, legt hij uit.

Niet 1-2-3
Eerst worden de kunstvoorwerpen namelijk aangeboden bij andere musea. Dat gebeurt op een speciale database. Hier is het Pipe museum erg actief op zegt Goes: “Voorwerpen die uit onze museumcollectie gaan worden eerst op de database geplaatst. Daar kunnen andere musea op reageren en als zij zeggen: ‘Het is belangrijk, wij willen het hebben’, dan wordt het doorgegeven aan hen.”

Daar blijft het niet bij, want het Pipe Museum is gebonden aan de regels van een overkoepelende museumvereniging. Als zij toestemming heeft gegeven, moeten de objecten nog door een hele wet heen gaan, de LAMO (een leidraad voor afstoting van objecten. Uiteindelijk, na al deze stappen, mag een kunstobject op MuseumDepotShop geplaatst worden.

Oude meuk?
Zijn de spullen die verkocht worden in de webwinkel dan niet gewoon oude meuk? Nee, benadrukt de persvoorlichting van het Pipe Museum. “Als een object niet meer in onze collectie past doen we het van de hand. Wij zijn een pijpenmuseum en stel dat we een koffiemolen hebben, verkopen we die zo snel mogelijk want die hoort hier niet thuis.” Ook identieke stukken worden afgestoten. “We hebben van een soort twintig dezelfde pijpen. Het 1ste exemplaar komt nog wel eens uit het depot voor een tentoonstelling, maar de 10de komt er nooit meer uit.”

Buitenkans
Het Amsterdamse Museum vindt de webwinkel daarom een goed initiatief. “Als andere musea onze minst belangrijke dingen niet willen overnemen, dan zitten we ermee opgescheept”, verklaart de adviseur. “Het MuseumDepotShop voorziet in de behoeften van de musea om die objecten weg te doen. En tegelijkertijd is het heel leuk voor particulieren en verzamelaars. Voor beiden partijen een buitenkans dus.”

Het Pipe Museum heeft al twaalf objecten op de webwinkel staan en daar gaan er zeker meer bij komen.