De bewoners van de Sparrenweg in Breda hebben een roerige week achter de rug. Een buurtbewoner overleed nadat er een aanslag op hem was gepleegd afgelopen maandag. Op de plek van de gebeurtenis ligt inmiddels een bloemenzee.

Een man loopt naar de garagebox waar het slachtoffer werd aangevallen. Hij blijft een aantal tellen staan en kijkt naar het gele spandoek wat op de muur hangt. ‘Onbegrijpelijk is de daad. Onbegrijpelijk is het gemis. Maar wij laten zien dat in ons hart Ger er altijd is’ luidt de tekst op het doek. Het is een boodschap die binnen komt, ook bij deze man. Hij kijkt nog naar de vele bloemen onder hem en loopt naar de brievenbus. Hij tikt deze aan en loopt licht geëmotioneerd weg.

Emoties

Het is stil in de straat en bij bijna ieder huis zijn de gordijnen en de rolluiken dicht. “De straat reageerde emotioneel op wat er is gebeurd”, vertelt een buurtbewoonster. “Ik heb niks gezien die avond, maar ik heb wel alles gehoord achteraf. Het is vreselijk.”

Afgelopen maandagavond werd 49-jarige Ger van Zundert in zijn garagebox aangevallen en vastgebonden door een groep mannen. Ze vroegen hem om geld en gooiden een vloeistof over hem heen. Ze staken hem vervolgens in brand. De man kon ontsnappen en rende de straat op. Bij een huis aan de overkant werd hij onder de douche gezet.

Van Zundert kon de politie vertellen over wat er gebeurde, maar bezweek de volgende ochtend toch aan zijn verwondingen. Inmiddels heeft de politie een aantal aanhoudingen verricht en is de hoofdverdachte ook aangehouden, Janie H. De reden voor de aanval zou volgens de politie om een zakelijk conflict gaan. Wat dat precies is, blijft tot nu toe onduidelijk.

Herdenking

Gisterenavond was er een herdenking in de straat. Honderden mensen kwamen naar de garagebox en stonden stil bij het verlies. “Het blijft onbegrijpelijk”, zegt een andere buurtbewoner. Tijdens de herdenking werden wensballonen opgelaten.

De wijk Tuinzigt kreeg in het verleden ook al te maken met heftige gebeurtenissen. Er werd een aantal mensen doodgeschoten en er vond ook een verkrachting plaats. “De wijk is daardoor heel erg betrokken met elkaar geworden.”