Niet alleen de cijfers geven een stijging van het aantal verslaafden van Oxycodon aan. Ook in de verslavingskliniek merken ze dat er steeds meer mensen willen afkicken van deze heftige pijnstiller.

De cijfers en feiten op een rijtje:

Loading...

Loading…

Trend
“Eerst was morfine een ‘populair’ middel, nu zien we veel meer gevallen van oxycodon”, vertelt een medewerker van de verslavingskliniek, die niet bij naam genoemd wil worden. “In veel gevallen heeft de arts het middel in eerste instantie voorgeschreven.”

Fysieke of mentale pijn
Volgens de hem kan het gaan om gevallen waarbij mensen van hun een paard zijn gevallen of omdat ze hun been gebroken hebben. “Vervolgens krijgen ze, los van het verminderen van de pijn, er ook een lekker gevoel van. Maar ze hebben steeds meer nodig om hetzelfde gevoel te krijgen.”

Toch is fysieke pijn niet altijd de reden waarom mensen het middel gebruiken. “Er is vaak ook een achterliggende reden”, vertelt de medewerker. “Bijvoorbeeld het verwerken van een trauma of het verdringen van het verleden. Het is dan soms makkelijker om aan oxycodon te komen dan een andere drug.”

Zwarte markt
Omdat de hoeveelheid die ze via de reguliere weg kunnen krijgen te weinig is, kopen ze het via de zwarte markt. “Dat is veel gevaarlijker dan wanneer je het via een apotheek haalt. Dus niet alleen de verslaving is een probleem, maar door de zwarte handel is het ook nog eens risicovol”, legt de medewerker uit.

(De namen van de medewerker en de kliniek zijn bekend bij de redactie)