Steeds meer studenten bevinden zich in de dansschool. Dit liet Robin Tolenaar van Student Dance Association Leidance weten aan EditieNL. De reden voor deze toename is volgens hem dat we terug naar vroeger willen.

Shivani Kist, Vice-Chairman van de Erasmus Dance Society, vertelt dat haar dansschool momenteel meer dan honderd leden heeft. Ze merkt dat er onder studenten veel interesse is en dat dit niet zal afnemen.

Waarom stijldansen boven hiphop?

Shivani legt uit hoe deze specifieke dansstijl zo populair geworden is onder jongeren. ‘‘Ik denk dat als alles om je heen moderner wordt, je juist terug wil naar vroeger. Iets wat niet meegaat met de tijd.’’ Hiermee bedoelt ze dat het veel vergt van studenten om continue mee te gaan in de snel veranderende maatschappij. Daardoor vinden sommige studenten het fijn om ter ontspanning iets ‘ouderwets’ als stijldansen te doen. In plaats van de moderne dansvorm: hiphop.

‘‘Daarnaast kan je aan veel kampioenschappen meedoen’’, vertelt Shivani. Bij deze wedstrijden leren de jonge dansers veel mensen kennen. Zo ontstaan er nieuwe vriendschappen. Dit is één van de redenen waarom studenten geïnteresseerd zijn in stijldansen.

‘Wij merken hier niks van!’

Ad Wittens, voorzitter van de Dansvereniging Midden-Brabant, ziet deze groei niet bij zijn dansschool. ‘‘We hebben wel wat jongere leden, maar de gemiddelde leeftijd van onze participanten ligt rond de veertig jaar, en dit is zo jong niet meer.’’ Ook dansschool Studio B is niet enthousiast over het aantal jonge leden. Bestuurslid Perry van Gangelt vertelt dat het stijldansen nog wel even nodig heeft voordat studenten massaal hun balkleding aantrekken.

Shivani ziet als oorzaak hiervan dat de studenten eerder lid worden van een studentenorganisatie dan van een reguliere dansschool. Ze legt uit dat dit waarschijnlijk komt uit financieel oogpunt. Bij een studentenorganisatie kunnen de jongeren vaak voor een lagere prijs deelnemen of met kortingen toetreden.

Loading...

Loading…