UPDATE: Na een lange EU-top die tot in de vroege uurtjes duurde, hebben de EU en Theresa May een overeenkomst bereikt. De nieuwe deadline staat op 31 oktober 2019, met een tussentijdse ‘review’ in Juni. Aan de review zijn een paar voorwaarden verbonden waar het VK zich aan moet houden. Eén daarvan is het houden van Europese verkiezingen in mei. Houd het VK zich hier niet aan, dan zullen ze op 1 juli de EU moeten verlaten.

————————————————————

Het Britse Lagerhuis heeft gisteren zijn intenties duidelijk gemaakt: zonder deal geen Brexit. Een deal is er echter nog niet, dus de bal ligt nu bij het Europees parlement. Morgen komt dat bijeen tijdens een speciale top over de kwestie. Wordt de uiteindelijke Brexit deadline weer verplaatst, of knalt het Verenigd Koninkrijk er aanstaande vrijdag gewoon keihard uit? En als er uitstel komt, tot wanneer?

In de late uren van maandagavond stemde het Lagerhuis over mogelijk uitstel van de Brexit. met 390 stemmen voor en 81 tegen werd de Cooper-Letwinamendement ruimschoots aangenomen. Het aannemen van de wet geeft parlementariërs de mogelijkheid om de door premier May voorgestelde einddatum te veranderen. Twee weken geleden verzocht de premier via brief om de Brexit deadline te verplaatsen naar 30 juni. Het parlement heeft zich hier met behulp van de nieuwe wet achter geschaard.

De datum van 30 juni bevalt niet iedereen. De president van de Europese Commissie Donald Tusk gaf een ruimer voorstel: een flexibele verlenging van maximaal een jaar. Een aanname van beide data zou betekenen dat het VK zou meestemmen in de Europese verkiezingen van mei. Daar is niet iedereen over te spreken. De uiteindelijke datum zal door de EU worden vastgesteld. Komt zij er niet uit, dan blijft het bij de huidige deadline: vrijdag 12 april.

En de studenten?

Als er aanstaande vrijdag een brexit plaatsvindt, dan is er geen deal en dus een harde brexit. Volgens vele het slechts mogelijke resultaat voor zowel het VK als de EU. Wat betekent dit voor de studenten? Na het nodige literatuur onderzoek op websites van de overheid, is dit onze conclusie.

Voor studenten uit EEA (European Economic Area)-landen -Zwitserland en Suriname- geldt in Nederland het normale collegegeld. De EEA bestaat uit de EU, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen. Het VK is hier nu, als EU-lid, onderdeel van, maar zal er in het geval van een harde Brexit worden uitgeknikkerd. Of het dan als extra land toch EEA-lid zal blijft is nog niet duidelijk. Als niet EEA-lid kan je collegegeld oplopen tot het tienvoudige van het normale Nederlandse tarief.

Europese Commissie

Prof. Dr. Jonathan Zeitlin en tevens brexitkenner van de UvA legt uit hoe het met de Europese Raad zit: “Nu het VK om een verlenging heeft gevraagd, is het aan het Europees bestuursorgaan om daar antwoord op te geven. De Europese Raad wil echter nog wel een concreet voorstel over wat het VK met de extra tijd wil gaan doen.”

De professor vertelt: “De discussie die nu tussen de leden van de Europese Raad wordt gevoerd, gaat vooral over de voorwaarden van het uitstel. Met name de Franse president Emmanuel Macron is heel kritisch over een eventuele verlenging. Hij stelt dat het desastreus zou zijn om het VK nog langer invloed te laten hebben in de Europese besluitvorming. Een harde Brexit zou ervoor kunnen zorgen dat het VK sneller akkoord gaat met de Europese voorwaarden van de terugtrekkingsovereenkomst.”

“Vooral de Ieren zijn tegen een harde Brexit, wat voor hen een regelrechte ramp zou betekenen. Samen met hen zijn vooral ook de Duitsers voor een verlenging. Ook zij stellen dat er zware voorwaarden aan verbonden moeten zijn, zodat het VK geen zeg heeft in de besluitvorming na de Europese verkiezingen. Brexiteer Jacob -Rees-Mogg stelt bijvoorbeeld dat het VK het de EU zo moeilijk mogelijk zou moeten maken.”