Wanneer dat je zelf bewust wordt van de keuzes die je maakt en de dingen die je gelukkig maken, zou je minder vatbaar zijn voor een burn-out of een depressie. Zingeving als remedie tegen prestatiedruk en burn-outs bij studenten: het wordt steeds actueler, meldt Trouw

Dit vindt ook theologe Rachelle van Andel (27). “Het woord ‘zingeving’ is voor velen een heel abstract begrip”, vertelt Van Andel. “Het gaat eigenlijk om de vraag: waarom werken of studeren we nog? Waar doen we het allemaal nog voor? Dit zijn vragen die veel mensen hebben die kampen met een depressie of een prestatiedruk.”

Dit is volgens haar niet zomaar op te lossen met een weekendje rust houden. “Er moet dieper gegraven worden. Mensen moeten bewust worden van wat ze gelukkig of juist niet gelukkig maakt en vooral hierover kunnen praten met andere mensen. Dit lost een groot deel van het probleem op.”

Hieronder vertelt Van Andel verder over het belang van deze zelfreflectie bij studenten: