Steeds meer jongeren nemen een bijbaan, meldde het CBS onlangs. Dit gaat dan vooral om baantjes als vakkenvuller of kassamedewerker. Toch zijn er ook jongeren die iets heel bijzonders doen, zoals de Apeldoornse Luciano de Graaf (17). Hij is 112-fotograaf.    

Voor hem begon het al op 12-jarige leeftijd. “Ik fotografeerde toen al ongelukken en branden met mijn telefoon”, vertelt De Graaf. “Na ongeveer een jaar kocht ik een camera op Marktplaats en toen is het balletje voor mij gaan rollen.”

Apeldoorn 112 Nieuws

Al snel merkte hij dat hij klasgenoten had met dezelfde interesses. Samen met hen begon hij de Facebookpagina ‘Apeldoorn 112 Nieuws’. Dit werd opgepikt door een persbureau. “Ik ben in eerste instantie bij hen gaan fotograferen, maar ben later toch voor mezelf begonnen”, legt hij uit. “Zo kon ik naar mijn mening meer geld verdienen.”

Nu levert hij foto’s aan lokale, maar ook landelijke media. ”Dat levert best een leuk zakcentje op”, aldus De Graaf.

Bijzonder

Het is een hobby die je niet vaak tegenkomt bij 17-jarigen. De Graaf krijgt dan ook verschillende reacties wanneer hij zegt dat hij 112-fotograaf is.  “Iedereen heeft natuurlijk een andere mening”, legt hij uit. “De een vindt het cool en de ander vindt het weer echt niet kunnen.”

Ook zijn ouders hebben er af en toe moeite mee. “Ze vinden het soms lastig omdat je slachtoffers in kwetsbare situaties fotografeert, maar uiteindelijk steunen ze me gelukkig in wat ik doe.”

Interessant

112-fotograaf zijn is een moeilijk beroep, zeker op jonge leeftijd. Je komt toch in emotionele situaties terecht. De Graaf zou het dan ook niet ‘een leuke hobby’ noemen. “Je fotografeert echte mensen die slachtoffer zijn van een ongeval of een brand”, vertelt hij.

Hij noemt het dan ook liever een interessante hobby. Hij wil namelijk al sinds kleins af aan bij de politie en is momenteel bezig met een politieopleiding op het Aventus in Apeldoorn. Dat brengt echter wel een probleem met zich mee. “112-fotografie en politieagent zijn is onmogelijk te combineren. Mocht ik later politieagent worden, dan zal ik zeker blijven fotograferen, maar wel op een ander gebied. Misschien sport of andere evenementen”, aldus De Graaf.

Voor hem is dit voor latere zorg. Voor nu wil hij vooral door blijven gaan met zijn interessante hobby.