Uit een enquête onder 1789 vegetariërs in Engeland is gebleken dat éénderde vlees eet als ze gedronken hebben. Maar waarom eten ze na een glaasje teveel wél vlees?

De Nederlandse Pleun Meister is vegetariër, maar is niet vies van kipnuggets na het stappen. “Ik ben ongeveer twee jaar geleden vegetarisch geworden. Deels uit principe en deels omdat ik vlees eigenlijk niet zo lekker vind”, vertelt ze. Volgens haar is het eten van vlees slecht voor het milieu en zielig voor de dieren. “Als ik gedronken heb eet ik weleens kipnuggets of een frikandel”, geeft ze toe. Waarom ze dronken wel vlees eet? “Als je alcohol op hebt, denk je minder goed na over wat je doet.”

Effecten van alcohol

Marjan Heuving van Trimbos Instituut is het hier mee eens. “Van alcohol word je wat losser en het vermindert het beoordelingsvermogen van mensen. Ze zullen dus sneller geneigd zijn om dingen te doen die ze nuchter misschien nooit zouden doen”, zegt ze. Volgens Heuving is de overstap op vlees na een glaasje teveel een samenhang van effecten van alcohol. “Naast het feit dat het per persoon verschilt welk effect alcohol op de hersenen heeft, heeft ook de hoeveelheid alcohol die iemand consumeert invloed op deze effecten.”

“De zelfkritiek verdwijnt volledig”

Tot drie glazen alcohol ontspan je meer, maar krijg je ook sneller honger en zal je ook sneller moeten plassen. Bij drie tot zeven glazen raak je aangeschoten en zullen de meesten zichzelf gaan overschatten en je geheugen wordt slechter. Wanneer je zeven tot tien glazen alcohol drinkt, ben je dronken en worden deze effecten versterkt. Je kunt heel erg emotioneel worden en de zelfkritiek die je in een nuchtere staat wél hebt, verdwijnt volledig. De keuze om in een dronken bui vlees te eten zou voort kunnen komen uit de combinatie van verhoogde eetlust, achteruitgaand geheugen en de verdwenen zelfkritiek.

Het mag wel eens

Pleun Meister zegt de volgende dag geen spijt te hebben van haar snackavontuur. “Het komt ook niet heel vaak voor dat ik vlees eet. Eén keer in de zoveel tijd heb ik na het stappen zin in een snack. Verder ik eet helemaal geen vlees, dus die enkele keer dat dit voorkomt, mag het wel eens van mezelf”, vertelt ze. “Omdat ik vlees over het algemeen ook niet zo lekker vind, zijn het vooral zulke snacks die ik na het stappen eet, ik zal dus geen broodje kebab gaan eten.” Hoewel het volgens haar niet elke week gebeurt, moet ze toegeven dat het de laatste tijd wat vaker voorkomt. “Vooral met carnaval at ik wat vaker vlees.”