Slechts een derde van de basisschoolleerlingen in Nederland krijgt water mee naar school; de rest drinkt frisdrank of aanmaaklimonade. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van de drinkwatersector. De drinkwatersector wil tijdens de Koningsspelen vrijdag kraanwater promoten onder kinderen.

”Ouders én scholen hebben de gezamenlijke verantwoording dat kinderen meer water gaan drinken”, vertelt Nikkie van Groenendaal van de Tilburgse basisschool Don Sarto. De school kwam enige tijd geleden in opspraak toen de directeur bekendmaakte dat water in de kleine pauze het enige toegestane drankje werd.

Watertappunten

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) laat de komende twee jaar ongeveer duizend nieuwe watertappunten aanleggen op schoolpleinen. Volgens hem is dit een ‘concrete stap vooruit in het terugdringen van overgewicht’. Basisschool Don Sarto heeft al zo’n watertappunt. “Ik denk dat het alleen maar goed is. Als je dorst hebt, drink je juist water”, aldus Van Groenendaal.

Koningsspelen

De zevende editie van de Koningsspelen staat in het teken van het thema ‘water drinken’. Jaarlijks doen meer dan 1,2 miljoen kinderen hieraan mee. Een vast onderdeel van de Koningsspelen is het Koningsontbijt. “In de pakketjes zaten onder andere een citroen en een sinaasappel om zelf water met een smaakje te maken”, vertelt Van Groenendaal. Op deze manier probeert de organisatie om kinderen gezonder te laten drinken.

Loading...

Loading…