Op 9 april heeft de organisatie van de wielerwedstrijd Amstel Gold Race het prijzengeld voor de vrouwen verhoogd naar 2500 euro. Dat is nog altijd een fractie van wat de mannelijke winnaar opstrijkt: die krijgt 16.000 euro. Ongelijkheid in prijzengeld beperkt zich niet tot het wielrennen. Bij veel sporten winnen vrouwen nog altijd een kleiner geldbedrag.

“Het verschil in prijzengeld varieert per sport en is ook niet in alle sporten terug te vinden”, zegt Suuz Amijs. Zij is sportonderneemster bij Buro22 en heeft al vaker over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de sportwereld geschreven. “Bij tennis is het bijvoorbeeld gelijk, maar bij wielrennen zijn er grote verschillen.”

Tekst gaat verder onder tool

Minder aandacht, minder sponsoren
Amijs meent dat meerdere factoren bijdragen aan de verschillen. “Er is minder aandacht voor vrouwensporten in de media. Op televisie wordt veel meer mannensport dan vrouwensport uitgezonden. Bovendien worden mannensporten vaak op prime time uitgezonden, terwijl de vrouwen heel vroeg of heel laat te zien zijn.”

“Omdat er minder aandacht is voor vrouwensporten, zijn vrouwensporten ook minder aantrekkelijk voor sponsoren”, gaat ze verder. “Sponsoren kiezen liever voor mannensport. Hun merk is hier beter zichtbaar. Daardoor gaat er meer geld om in mannensport.”

In de lift
Vrouwensport wordt de laatste jaren steeds populairder, zowel voor sporters als voor toeschouwers. “De populariteit van vrouwensporten zit in de lift”, zegt Amijs. “De Nederlandse sportvrouwen halen steeds meer goede resultaten binnen. Kijk maar naar de Olympische Spelen: daar behaalden ze in 2016 vijf medailles meer dan de mannen. De mogelijkheden voor vrouwen om op topniveau te sporten nemen toe. Het gaat allemaal steeds beter.”

Bronnen tool:
https://www.amstel.nl/amstelgoldrace
bijzondere-toernooibepaling-nederlandse-loterij-nk-tennis-2017-nrt.pdf
Roeien op topniveau: de 125e Holland Beker – Topsport Amsterdam
Marathoninfo-2018-2019.pdf (KNSB)
Jaarlijkse Besluiten 2018 (KNWU)
Prijzengeld NDB Ranking 18-19.pdf