PSV verspeelde afgelopen zondag tegen Vitesse (3-3) de koppositie aan Ajax. De achterstand is 0 punten en een doelsaldo van +9 in het voordeel van de Amsterdammers. Het koffiedik kijken kan beginnen.  

 “Ik heb zondag met moeite naar die wedstrijd gekeken”, vertelt Stefan Buenen, eigenaar van zijn eigen PSV-museum. De afgelopen dagen waren geen pretje voor Buenen. Erik van den Bogaert, beheerder van de grootste PSV-Facebookpagina en trots seizoenkaarthouder, moest even bijkomen na het gelijkspel. “Het gaat inmiddels wel prima. Vooral na zo’n wedstrijd gaat het minder.” 
 
De hoop  
“We moeten achter onze club blijven staan,” vertelt Michael Deelen, medewerker van de PSV-supportersvereniging ‘De 12e Man’. “We kunnen wel dingen gaan verwijten als supporter, maar we moeten juist hoop houden en onze jongens naar voren juichen.”  

Buenen sluit zich aan bij Deelen. “Je moet als PSV-supporter niet te lang in die teleurstelling blijven hangen. Het is niet dat we 10 punten achterstaan. We staan nu gelijk in punten met …” Hij stopt even met praten. “Ik spreek de naam van die club liever niet uit”, zegt hij lachend. Buenen vindt het vooral belangrijk dat het publiek de spelers niet gaan uitfluiten. “Daar is niemand beter van gaan voetballen.”  

50-50  
De drie supporters zijn van mening dat de kansen voor PSV op het kampioenschap 50-50 zijn. “Ze moeten gewoon heel veel gaan scoren”, vertelt Buenen. “De spelers zijn zelf niet in goeden doen. Ze mogen zelf niks meer laten liggen; ze móéten die laatste vijf wedstrijden winnen.”  

Van den Bogaert kijkt naar de concurrent. “Ajax kan nog punten laten liggen door het drukke programma. Ook al worden wedstrijden verzet. Ze spelen na een Europese wedstrijd vaak toch wat slechter.” Hij plaatst er wel een kritische noot bij. “Aan het begin van het seizoen dacht ik dat Ajax kampioen zou worden. Ze hebben op de meeste posities betere voetballers. Ze zouden zich moeten kapot schamen als ze geen kampioen worden.”  

De kans dat PSV toch de koppositie weer terugpakt is alleen niet zo groot, ondanks het verleden. De afgelopen 20 seizoenen werd de nummer 2 van de competitie met nog 5 speelrondes te gaan, maar 2 keer alsnog kampioen van Nederland. Maar je kunt het ook van een andere kant bekijken. 

0,01  
Toch valt bij die statistiek een kanttekening te zetten. Zo pakten de Eindhovenaren in 16/17 op de allerlaatste speeldag alsnog de titel. Ajax verspeelde het kampioenschap met een 1-1 gelijkspel bij de Graafschap, terwijl PSV in Zwolle 1-3 won. Eindstand: PSV werd kampioen met 84 punten. Ajax werd tweede met 82 punten.
  
Tijdens de laatste speelronde van 2006/2007 stond PSV 3e in de Eredivisie. Evert ten Napel zat, voor de radioshow ‘Langs de Lijn’, in het Philips Stadion. “De verwachting was 0,01 procent dat PSV nog kampioen zou worden.” In de 77e minuut veranderde alles in Eindhoven. “Na de goal van Cocu leek ineens alles mogelijk. Hoe kon dit in hemelsnaam?” De voormalig trainer van PSV maakte uiteindelijk de beslissende goal. En PSV pakte de titel. “Het was een bizarre middag,” sluit Ten Napel af.