Het Tilburgse lettertype TilburgsAns is jarig. Drie jaar geleden lanceerden Sander Neijnens en Ivo van Leeuwen het lettertype. Neijnens bedacht de typografie van de letters. Van Leeuwen nam de negentig pictogrammen voor zijn rekening.

De pictogrammen geven een overzicht van het erfgoed van de stad. “Niet alleen oude dingen, maar het is een combinatie tussen geschiedenis, het heden en toekomst”, legt Van Leeuwen uit. Sans in TilburgsAns staat voor ‘sans-serif’, dat betekent zonder schreven. Maar Tilburgsans is heel saai vonden de twee. Daarom hebben ze er Tilburgs’Ans’ van gemaakt. “Dan wordt het een persoon, Ans is een verbeelding van de stad”, legt van Leeuwen uit. Neijnens geeft in de audio meer uitleg over het lettertype:

Het gratis te downloaden lettertype wordt inmiddels op veel plekken in Tilburg gebruikt. “De VVV gebruikt het, de gemeente en een makelaar. Ook menukaarten in sommige restaurants gebruiken de Tilburgse letters”, vertelt Neijnens. “We hebben de letter aan de stad gegeven en de Tilburgers doen er nu mee wat ze willen”, vult Van Leeuwen aan. “Wij wilden eigenlijk dat mensen zelf met de stad aan de slag gaan. Daarom moest het ook gratis zijn.”

Adopteren
Het duo probeerde het project met subsidies draaiende te houden. Om het project een financieel steuntje in de rug te geven, kunnen Tilburgers de letters en leestekens adopteren. “Voor tweehonderd euro krijg je dan je eigen letter of leesteken ingelijst en gesigneerd, als een soort uniek kunstwerk”, legt Neijnens uit.

Omdat tweehonderd euro best veel geld is, bedacht het duo een oplossing: voor een tientje kan je een spatie adopteren. “Dan krijg je een vel met niks, behalve met rechts onderin de technische specificatie van de spatie en het nummer van de spatie”, aldus Neijnens. “Wat is nou mooier dan ‘de ruimte’ cadeau krijgen, want dat is wat een spatie is”, vertellen de makers trots.

Er zijn al 227 spaties geadopteerd. Spaties zijn onbeperkt leverbaar. De overige letters en leestekens zijn altijd maar één keer te adopteren.