Het Europees Kampioenschap turnen is donderdag in Polen van start gegaan. Het Nederlandse damesteam bestaat uit vijf turnsters, terwijl de mannen zeven turners hebben. Volgens de cijfers van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU), zijn vrouwen juist in de meerderheid.

Loading...

Loading…


“Binnen onze vereniging zie ik dat zeker terug”, vertelt Marit Kramer, coördinator turnen bij Bredagym. Dat  komt omdat zij geen meidenselectie aanbieden. Jongens op amateurniveau komen in een gecombineerde groep terecht: “Dit zijn dan drie jongens tegenover zeventien meiden.”

“Kinderen denken vaak dat het een meisjessport is, vroeger was dat wel zo toen ik jonger was”, vertelt ze. “Met Epke Zonderland, die het nu goed doet, is dat heel anders”. Bredagym heeft geen ambitie om meer jongens te trekken, omdat zij alle pijlen richten op een meidenteam. “Natuurlijk zou het leuk zijn  als meer jongens gaan turnen, maar de populariteit van voetbal speelt hier een rol in.”

Uit de cijfers van de KNGU  blijkt een fors verschil per sekse die de sport beoefenen.  Dat  gaat over twaalf categorieën, waarvan turnen er één is. “Jongens doen meer met freerunnen en trampoline springen, terwijl meiden vaker turnen of gymnastiek beoefenen. Jongens die van jongs af aan turnen, gaan vaak verder op hoog niveau. Terwijl meisjes vaak andere interesses krijgen ”, vertelt Sylvia Nillesen van de KNGU.