Dakar; Scheurende motoren, stofwolken en vooral heel veel zand. Iedereen kent de race, dwars door de woestijn. Weinig mensen weten dat de Sahara is ook het toneel is van een van de meest uitputtende hardloopwedstrijden ter wereld: De ‘Marathon des Sables’. Deze zevendaagse wedstrijd is op dit moment in volle gang en vergt het uiterste van alle deelnemers.

‘Des Sables’, wat Frans is voor ‘het zand’, is een jaarlijks hardloopfenomeen in Zuid-Marokko. In 1986 ging de eerste editie van start en sindsdien stijgt het aantal deelnemers ieder jaar. De ruim dertienhonderd deelnemers moeten er wel een flink bedrag voor over hebben om deel te mogen nemen, voor 3100 euro heb je een startbewijs.

Tekst gaat door onder de tool.

Luister hier hoe Jan Fokke Oosterhof zijn deelname aan ‘Des Sables’ ervaarde.