Het is zover: de vierde editie van de Special Social Club is een feit. Dit keer wordt ‘Aan boord we gaan naar Noord’ het nieuwe thema en is iedereen welkom.

“Mensen met een beperking worden in een normale club of café vaak aangekeken. Dat belemmert hun uitgaansleven en dat is niet eerlijk”, vertelt organisator Koos Van Rooij. “Wij organiseren feesten waarbij mensen met een beperking even vergeten dat zij die beperking hebben en lekker een biertje met elkaar kunnen drinken zonder ‘gek’ gevonden te worden.”

Bob, de broer van de oprichter Hugo van den Biggelaar, was de grootste inspiratie voor de feesten. “Hij vond het jammer dat er nooit echt een feest werd georganiseerd waar de zorg niet bij kwam kijken. De begeleiders organiseren feesten en dat met een groot hart, maar de doelgroep had behoefte aan een andere feestsfeer. Dat proberen wij neer te zetten”, vertelt Van Rooij.

Waar is dat feestje?

Yke van de Sande kampt met epilepsie en vindt dat er nog te weinig van dit soort feesten worden georganiseerd. “Ik vind het heel goed dat er mensen zijn die zo’n organisatie opzetten en dus speciaal voor ons dit soort feesten organiseren. Dit soort organisaties zijn nog heel zeldzaam.”

Van den Biggelaar merkte bij de doelgroep ook dat de vraag enorm groot was, maar het aanbod minimaal was. “Het idee zat al een tijdje in zijn hoofd”, vertelt Van Rooij. “Wanneer Bob zijn verjaardag in Sexyland wilde vieren, hakte Hugo de knoop door en organiseerden we de eerste editie.”

De feesten zijn zo’n succes dat zaterdag 13 april alweer de vierde editie in Sexyland plaatsvindt. “We hadden niet verwacht dat het nu al zo groot wordt en dat vinden we alleen maar leuk. Het valt goed in de smaak bij de doelgroep, maar ook de vrijwilligers en de begeleiding van de mensen met een beperking zijn er erg over te spreken.”

‘Aan boord, we gaan naar Noord’

De feesten worden voornamelijk door mensen met autisme bezocht, maar iedereen is welkom. “Heb je nu het syndroom van Down, een lichamelijke beperking of geen beperking, iedereen is welkom. Sexyland is rolstoelvriendelijk en dat zorgt ervoor dat iedereen een leuke avond kan hebben”, vertelt Van Rooij.

Ook leeftijd speelt bij de Special Social Club geen rol. “We focusten ons eerst op een jongvolwassen doelgroep, maar toen kwam er iemand binnen van 65. Het leuke was dat niemand raar naar hem op keek en gezellig meedanste. Dat beschrijft de sfeer van de feesten wel goed.”

Geen ballonnen welkom

Natuurlijk zijn er bij dit soort feesten kleine dingetjes waar op gelet moet worden. “Zo kunnen we bijvoorbeeld geen ballonnen ophangen. Wanneer er dan eentje klap, kan iemand daar heel erg van schrikken en kan dat voor veel commotie zorgen”, zegt Van Rooij.

“Maar als alles goed geregeld is, geeft dat de feestganger een vertrouwd gevoel en dan heb je zo een Michael Jackson op de dansvloer.” Waar je tijdens een avondje stappen tegen op ziet, hoef je je bij de Special Social Club geen zorgen over te maken.

Volgens Van de Sande heeft de maatschappij dit soort feesten nodig. “Zo kan iedereen zich lekker normaal voelen en kunnen mensen met dezelfde beperking meer sociale contacten leggen.” Dat is waar de Special Social Club voor staat.