Tilburg – De ketenbepaling was voor ijshockeyclub de Tilburg Trappers een doorn in het oog. Daarom diende ze vorig jaar een verzoek in bij minister Koolmees van SZW om van deze bepaling af te mogen. Met resultaat: afgelopen week kreeg de club goedkeuring.

De ketenbepaling gaat over contracten. Een werkgever mag hierdoor maximaal twee jaar tijdelijke contracten aan een werknemer geven. Daarna moet de baas hem een vast contract aanbieden of ontslaan. Dit geldt ook in de sportwereld en kan voor lastige situaties zorgen.

Voetbal
Sportadvocaat Lars Westhoff legt uit wat het probleem van de regeling is: “Het kost veel geld om een vast contract te beëindigen. Als je een voetballer van 37 jaar met vast contract hebt, moet je wel op een of andere manier van hem af zien te komen.” Maar gelukkig voor profvoetbalclubs zijn zij de enige uitzondering op de regel. Tot deze week tenminste.

Uitzondering
De reden dat voetbal geen last heeft van de ketenbepaling, stamt nog uit de tijd dat sportclubs wel hun eigen cao’s konden bepalen. “Toen kon je per sportteam bekijken of het nodig was om van de ketenbepaling af te wijken”, vertelt Westhoff. “Heel veel sporten deden toen vrijwel geen pogingen om tot een cao te komen. Daarmee was het dus blijkbaar niet echt belangrijk voor die sporten om tijdelijke contracten te bieden. Toen de ketenbepaling ook in de sportcultuur werd ingevoerd, had het betaald voetbal wel een cao. Daarvoor maakte de minister een uitzondering.” Dit is de reden dat sportclubs nooit een aanvraag doen om van de bepaling af te komen. Het is een veel te lastig traject voor veel te weinig resultaat.

Concurrenten
Het verschil tussen de Tilburg Trappers en andere sportclubs is dat deze ijshockeyclub veel in Duitsland speelt. Hier zijn er hele andere contractregelingen waardoor de Trappers in een onvoordelige concurrentiepositie komt. Een spel is pas leuk als iedereen met dezelfde regels speelt.