Er is een hoop commotie ontstaan over de Raveleijn-show van de Efteling. Een paard wat meedoet aan de show zou mishandeld worden doordat het met een brandende deken op zijn rug moest rond galopperen. Een kwalijk iets volgens fractievoorzitter van de Partij van de Dieren (PvdD) Marco van der Wel.

Toch is dit volgens hem slechts een klein punt van een groter probleem wat er speelt rond de bezuinigingen op de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Die krijgt namelijk niet genoeg geld om controles uit te voeren. “Zij moeten het doen met ongeveer de helft van het budget van 10 jaar geleden”, stelt Van der Wel.

Hij kaart aan hoe zorgwekkend het gevolg kan zijn van weinig controles. “Mensen weten dat er niet gecontroleerd wordt, en gaan zich daardoor minder aan de regels houden.” Hij noemt als voorbeeld het recente ongeval in Haaren, waarbij zo’n 1.200 varkens stikten na het falen van een ventilatiesysteem in de schuur. “Er had hier al veel eerder gecontroleerd moeten worden”, aldus Van der Wel.

Verkeerd signaal

Toch ligt de verantwoordelijkheid hier ook bij de Efteling zelf. Zo stelt Van der Wel dat de Efteling zich er makkelijk vanaf brengt door te zeggen dat de paarden goed getraind zijn. “Natuurlijk kan je paarden op die manier trainen”, vertelt de Noord-Brabantse fractievoorzitter. “Maar moet je dat ook willen?” Van der Wel vindt dan ook dat de Efteling een verkeerd voorbeeld geeft.

Demonstraties

Met demonstraties tot gevolg. Afgelopen zondag zijn er meerdere mensen opgepakt na het verstoren van de show in de Efteling. De dierenactivisten van de zogenaamde “Vegan Strike Group” klommen de tribunes in om zo de show te verstoren. De Efteling heeft aangifte tegen hen gedaan. Ook zal er bij de volgende shows meer beveiliging aanwezig zijn.