Je eigen portret in een museum, dat kan sinds vandaag in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Een robot tekent in dertig minuten een portret van je gezicht. Het initiatief is onderdeel van de campagne om het meest publieksvriendelijke museum te worden van 2019.

In totaal staan er in het Van Abbemeuseum drie tekenrobots, die met een pen je gezicht na schetsen. De robots kunnen gedurende de dag dertig tekeningen maken. Wie stemt op het museum kan in de stoel gaan zitten en krijgt zo in twintig minuten een portret van zijn gezicht.

‘Geen grove schets’
De robots zijn sinds gisteren actief in het museum. “Kunstenaar Patrick Tresset heeft de robots in ons museum gezet om onze campagne op te vrolijken”, zegt Neeltje van Gool van het Van Abbemuseum. “Ik heb nu een paar gezien schetsen gezien en ze lijken best goed op de geportretteerden.”

Wie denkt dat het grove schetsen zijn, heeft het mis. “Je ziet heel gedetailleerd de contouren van iemands gezicht zien er goed uit en als je van een afstand kijkt, lijken ze nog meer.”

De portretten worden uiteindelijk opgehangen in het musuem. De bezoekers hebben nog tot 8 mei om een portret te laten maken. Daarna wordt bekend gemaakt of het museum er met de prijs vandoor gaat.