Turnster Eythora Thorsdottir keerde dit jaar terug op het EK in de Poolse stad Szczecin nadat zij vorig jaar niet mee kon doen. Thorsdottir maakte een comeback, maar voor Astrid Claeys was dit niet mogelijk.

“Tijdens mijn turncarrière heb ik verschillende blessures gehad. Door een blessure aan mijn rug, moest ik stoppen met turnen. Al sinds mijn tiende kampte ik met enorm veel pijn in mijn onderrug”, vertelt Claeys. “Wanneer ik pijn voelde, trainde ik vaak door tot ik echt niet meer kon. Dat was niet zo slim.”

Niet voor mietjes

Turnen is een zware sport, toch maken de oefeningen en de sierlijkheid het volgens Claeys aantrekkelijk. “Je leert je grenzen verleggen en door te zetten wanneer het niet lukt. Het leukste is om hard te trainen voor een oefening en het daarna onder de knie te krijgen.”

Toch nog actief in de turnwereld

Hoewel Claeys zelf niet meer mag turnen, blijft ze toch actief in de turnwereld. De oud-turnster is bijna afgestudeerd als sportarts en geeft les aan turners die kampen met blessures.

“Het lijkt op dat moment misschien het einde van je leven, maar uiteindelijk vind je wel nieuwe doelen in je leven. Zo ben ik trainster geworden, maar je kunt bijvoorbeeld ook jurylid worden”, aldus Claeys.