Voormalig profvoetballer Rafael van der Vaart gaat in mei zijn debuut maken als darter op een BDO-toernooi. Hij is niet de enige topsporter die een carrièreswitch maakt. Van postbode tot aan webcamgirl en van priester tot aan president.

Van Der Vaart beëindigde in november 2018 zijn voetbalcarrière. Samen met wereldkampioen Michael van Gerwen stond de voetballer in januari nog op het prominenten-WK in Duitsland. De twee bereikten daar de finale, maar verloren van de Duitsers Max Hopp en Jimi Blue Ochsenknecht. De ex-profvoetballer zal op 4 en 5 mei zijn dartkunsten laten zien op het Denmark Open.

Naast Rafael van der Vaart zijn er meerdere topsporters die een hele andere kant op zijn gegaan. Hieronder acht opmerkelijke carrièreswitches:

1. Stein Huysegems – van voetballer naar postbode

Deze 36-jarige ex-profvoetballer speelde onder meer bij AZ, Feyenoord, FC Twente, Roda JC en Wellington Phoenix. De Belgische aanvaller wist dat er voor hem geen toekomst zou zijn in zijn loopbaan als speler. Dat vertelt Huysegems aan Elf Voetbal.

Nadat hij stopte met zijn carrière, besloot hij om postbode te worden. Huysegems vertelt over zijn nieuwe beroep aan ELF Voetbal: ”Ik wilde snel aan de slag en dat kon bij de post. Het leek me leuk werk en daarom hapte ik meteen toe. Het ideale aan deze baan is dat je vroeg begint (om vijf uur in de ochtend) en ook vroeg klaar bent.”

Dit bericht bekijken op Instagram

De werkweek is weer begonnen! #steinhuysegems #huysegems #az #feyenoord #postbode #mondaymotivation

Een bericht gedeeld door Boem Boem Theo (@boemboem_theo) op

2. Verona van de Leur – van turnster naar webcamgirl

Van De Leur volgde op haar vijfde haar eerste turnlessen. De turnster maakte in 2000 haar debuut en stopte in 2008 met haar carrière vanwege blessure en motivatieproblemen. “Ik ben trots op mijn erelijst. Het is nu eerst tijd om te genieten van mijn vrije tijd. Ik heb een mooie tijd gehad; heb dertien jaar aan topsport gedaan, veel geleerd, veel plezier beleefd en ik ben trots op mijn erelijst,” vertelde ze aan ANP.

Na haar stop kwam de blondine terecht in de porno-industrie als webcamgirl. Daarnaast publiceerde ze in 2014 haar biografie. “Er is al zoveel over me geschreven en gezegd. Het is niet Good Girl turned Bad, maar er zijn meer kanten die ik graag laat zien dan alleen de sportvrouw”, vertelt de oud-sportvrouw aan RTL Nieuws.

Dit bericht bekijken op Instagram

Sexy Saturday 😙

Een bericht gedeeld door Verona van de leur (@veronagymnast2) op

3. Tim Wiese – van doelman naar worstelaar

Doelman Tim Wiese beëindigde in januari 2014 voetbalcarrière. Zijn contract bij Hoffenheim werd namelijk ontbonden. De ex-keeper behoorde tot clubs als Fortuna Köln, Kaiserslautern, Werder Bremen, Hoffenheim en de Duitse nationale ploeg. In de periode hierna bevond hij zich in een heel andere wereld: bodybuilden. De ex-doelman besloot in 2016 om aan de slag te gaan als professioneel worstelaar.

Dit bericht bekijken op Instagram

NEUES VIDEO ONLINE!!!! www.youtube.com/gainandbrain

Een bericht gedeeld door Tim Wiese (@timwiese.official) op

4. Faustino Asprilla – van voetballer naar ondernemer

De 49-jarige ex-profvoetballer speelde tijdens zijn voetbalcarrière 330 wedstrijden. Asprilla is vooral bekend van zijn periode bij Parma FC en Newcastle United. Hij stopte in 2009 officieel als profvoetballer. Ook deze voetballer dook een hele andere wereld in. Samen met wat vrienden lanceerde hij een condoomlijn. Met zijn condoomlijn genaamd Tino Condones hoopt hij dat de Colombiaanse jeugd veilige seks heeft.

5. George Weah – van voetballer naar president

Weah is een Liberiaans politicus en voormalig voetballer. Hij werd in 1995 als eerste Afrikaan uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het Jaar. De ex-voetballer speelde bij grote clubs als AS Monaco, Paris Saint-Germain, AC Milan en Manchester City. De sporter werd in januari 2018 president van Liberia, maar dat weerhield hem er niet van om nog te voetballen. Na een tijd besloot hij toch om een punt te zetten achter zijn voetbalcarrière.

6. Philip Mulryne – van voetballer naar priester

Philip Mulryne speelde jarenlang professioneel voetbal bij grote clubs als Manchester United, Norwich City en Cardiff City. De voormalig middenvelder voelde zich steeds minder comfortabel met de stijl waarin hij leefde en vond dat het tijd was om het roer om te gooien. “Ik begon mijzelf af te vragen: Waarom doe ik dit? Het antwoord was eigenlijk dat het nooit genoeg was voor mij. Ik was constant onrustig, puur vanwege het feit dat ik dacht dat deze levensstijl mij gelukkig zou moeten maken. Ik was gewoon leeg van binnen,” vertelt Mulryne in gesprek met The Times.

De Noord-Ier besloot om een opleiding tot priester te volgen en werd in juli 2017 ingewijd als rooms-katholieke priester in Dublin.

Dit bericht bekijken op Instagram

#philipmulryne #mulryne #newpriest #priest #father #mass #catholic #romancatholic #romamchurch #church #deogratias #dominican

Een bericht gedeeld door Louis Ho (@tobia_louis) op

7. Arjan de Zeeuw – van voetballer naar politieman

De Zeeuw is onder meer bekend van de clubs: Telstar, Barnsley, Portsmouth FC, Coventry City en Wigan Athletic. De voormalig centrale verdediger speelde sinds seizoen 1992/93 bij Telstar en eindigde zijn carrière in 2008 bij Coventry City. In 2007 werd De Zeeuw verkozen tot speler van de eeuw bij Wigan Athletic.

De 49-jarige hervatte in 2008 zijn studie geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. De oud-speler ging later bij de politie werken en kwam, samen met oud-prof Yuri Cornelisse, in actie namens het Nederlandse Politie Voetbalelftal. Hij wil met zijn politiewerk de wereld een beetje beter maken. Dat vertelt hij aan het NRC.

8. Vinnie Jones – van voetballer naar acteur

Jones is momenteel een Engelse acteur. De voormalig voetballer speelde onder andere bij Wimbledon FC, Leeds United, Chelsea en het Welsh voetbalelftal. Jones is te zien in films als Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Snatch en Gone in 60 Seconds. Ook was hij te zien in commercials van Bacardi.