Voetbal, tennis en vissen: dat zijn volgens NOC*NSF de drie sporten met de meeste leden op dit moment. Niet iedereen gaat mee in de populariteit van deze sporten: bij deze een lijstje van 10 onbekende sporten die toch echt op Nederlandse bodem beoefend worden.

1. Bossaball
Deze sport combineert volleybal, voetbal en turnen. Het is een balspel dat gespeeld wordt door twee teams op een speelveld dat bestaat uit luchtkussens. In het midden daarvan bevinden zich trampolines. Het speelveld wordt opgedeeld door een net in het midden: in dat opzicht is het net een volleybalveld.

2. Stokpaardrijden
Deze sport wordt steeds populairder in Nederland: we kennen zelfs al professioneel stokpaardrijders. Op je stokpaard spring je over hindernissen, daarbij is het de bedoeling dat je het parcours zo snel mogelijk aflegt.

3. Zeemeerminzwemmen
In 2017 werd het eerste NK zeemeerminzwemmen gehouden in Utrecht. Hier werd gezocht naar de snelste zeemeermin van Nederland. Mocht dit iets voor jou lijken, moet je voorzien zijn van een staart en wat glitter make-up. Je kan lessen volgen bij verschillende zwembaden in Nederland.

Meer lezen over deze sport? Dat kan hier.

4. Bowls
Deze sport heeft ergens iets weg van Jeux de Boules. Het is een sport waarbij het de bedoeling is dat de spelers afgeplatte ballen, bowls dus, zo dicht mogelijk bij een kleinere bal te rollen. De ballen zijn niet helemaal rond, ze doen een beetje denken aan de vorm van een edammer kaas.

5. Stair Track
Bij deze vrij onbekende sport ga je traplopen, maar wel mét helm. En niet zomaar trap lopen, eerder trap racen. De sport kent een aantal regels: geen lichamelijk contact en derden op de trap moeten ontweken worden. Er kunnen mensen op de trap lopen die niet meedoen, het is niet de bedoeling dat deze ongemak ondervinden.
Het dragen van eventuele beschermers is je eigen keuze. Tilburg kent zo’n traplopersvereniging: Tilburgse traprace club.

6. Motoball
Motoball is het spelen van voetbal op een motor. De sport vindt zijn oorsprong in Frankrijk en is in Nederland nog niet heel populair. Je kan de sport momenteel alleen nog in Budel beoefenen. Hoe werkt het? Je hebt twee teams van vier spelers op hun motoren plus een keeper (niet op de motor). Het is dan een kwestie van al voetballend bij het doel zien te komen om hier proberen te scoren. De spelers mogen hierbij niet in de cirkel van de keepers komen.

7. Soccersquash
Deze sport lijkt erg op het ‘gewone’ squash. In plaats van rackets, gebruik je bij deze vorm je hele lichaam behalve je armen en je handen. De bal mag maximaal één keer stuiteren en je mag de bal maximaal drie keer aanraken. In tegenstelling tot gewoon squash mag de bal niet in één keer via de voormuur zonder eerst de grond te raken tegen de achtermuur worden gespeeld.

8. Horseball
Néé, geen polo. Horseball is weer iets compleet anders. Het is een teamsport waarbij twee teams ter paard tegen elkaar strijden. Er is een bal in het spel die je door een korf moet gooien om een punt te behalen. De sport is gemengd: je team kan bestaan uit zowel mannen of vrouwen. Een team bestaat in zijn geheel uit zes spelers: vier bevinden zich daarvan in de wedstrijdring en twee in de vrije zone. Na de bal drie keer over gespeeld te hebben mag je een doelpunt scoren. De bal belandt geregeld op de grond. Het oprapen hiervan mag niet in stilstand gebeuren. Om gevaarlijke situaties te voorkomen mag enkel één ruiter de bal oprapen, de rest wordt geacht vijf meter afstand te houden.

9. Kanopolo
Deze watersport combineert kajakken en waterpolo. Een team bestaat uit vijf spelers in een kajak. Bij kanopolo mag vrij veel, denk aan het omduwen van tegenstanders in balbezit, zolang je maar geen tegenstanders in gevaar brengt.

10. quidditch
Quidditch zegt je misschien niks, maar zwerkbal vast wel. Quidditch is namelijk gebaseerd op het zwerkbal dat we kennen van Harry Potter. Twee teams van zeven spelers, die tijdens het spelen een bezemsteel tussen hun benen houden, spelen tegen elkaar. Het spel bevat drie ballen: quaffle (opgeblazen volleybal), bludgers (opgeblazen trefbal) en een snitch (tennisbal in een gele sok die aan een onpartijdig persoon hangt en die moet voorkomen dat deze wordt afgepakt).