Tilburg – Donderdag 18 april is het nationale secretaressedag, een ogenschijnlijk vrouwelijk beroep. Werkgevers die nog geen cadeautje hebben, rennen naar de winkel voor een bosje bloemen of doos chocola. Worden de mannelijke secretaresses hier over het hoofd gezien?

Op cadeausite Nationale-secretaressedag.nl kun je alleen maar kiezen uit chocolade of een lekker geurtje. “We hebben eigenlijk niet echt mannelijke cadeau’s”, vertelt een woordvoerder van de site. “Het gebeurt af en toe dat er wordt gevraagd om een mannelijk cadeau, maar dat zijn enkele op honderden.”

Ondersteunend
Het beeld dat secretaresses alleen vrouwelijk zijn, komt niet uit de lucht gevallen. Volgens Marjan Muller, opleidingsadviseur bij Secretary Management, is het logisch dat wij zo denken. “Van oudsher zijn secretaresses vrouwen. Het is namelijk een ondersteunend en verzorgend beroep. De eigenschappen die je hiervoor nodig hebt, worden al eeuwenlang als vrouwelijk gezien.”

Machoman
Op de secretaressedag zullen zo’n 125 secretaresses aanwezig zijn. Waaronder één enkele man. Muller organiseert regelmatig congressen. Volgens haar zijn de mannen die komen opdagen niet het type machoman. Desondanks zouden mannen het volgens haar prima doen als secretaresse. “Het zou leuk zijn als meer mannen dit werk doen. Het kan voor hen een uitdagend beroep zijn. Het vak is veranderd. Secretaresses hoeven niet meer alleen te ondersteunen en verzorgen. Ze krijgen meer verantwoordelijkheden en gaan meer richting de functie van secretaris.”

Secretaris
De nieuwsredactie ging op zoek naar een mannelijke secretaresse en vond er een. Mark Uwland moet regelmatig uitleggen dat hij toch echt secretaresse is en geen secretaris.