Trainers verlaten hun club steeds vaker vanwege de behaalde resultaten. De Afgelopen maand zijn er in de eredivisie drie voetbaltrainers van club gewisseld. 

Voetbaltrainers zijn verantwoordelijk voor de prestaties van een club. Mario Captein, directeur van Coaches Betaald Voetbal, legt uit waarom: “In de voetballerij zijn de belangen groot. Er gaat gigantisch veel geld in om en de resultaten van een club zijn bepalend voor de toekomst.” Een club te lang laten aanmodderen met een nieuwe trainer is in veel gevallen geen optie.

Zondebok
Een voetbaltrainer bepaalt de koers van zijn club; welke spelers er worden aangenomen, hoe de opstelling is en welke tactieken er worden gebruikt. Wanneer dit niet zijn vruchten afwerpt, wordt de trainer gezien als zondebok. “De tendens van de laatste tijd is dat deze beslissingen steeds sneller worden genomen”, zegt Captein.

Beweeg je muis over de voetballen. Tekst gaat verder onder de tool.

Geld
Toch zijn het niet alleen slechte resultaten waardoor trainers hun club verlaten. Een voetbaltrainer kan net als een speler besluiten om naar een grotere club te gaan. “Ook hierin speelt geld een belangrijke rol. Een trainer kan er bijvoorbeeld voor kiezen om naar het buitenland te gaan voor een beter salaris”, aldus Captein.

Geen gewenst effect
Hoewel clubs bij tegenvallende resultaten steeds sneller een nieuwe trainer zoeken, blijkt uit onderzoek van de Tilburgse economen Jan van Ours en Martin van Tuijl dat dit meestal niet het gewenste effect heeft. Zij kwamen met twee mogelijke verklaringen: trainers hebben weinig invloed op de kwaliteit van een team en de kwaliteit van trainers is ongeveer hetzelfde.

Ferguson
Volgens Captein zullen gevallen zoals Ferguson, die 27 jaar coach van Manchester United was, niet snel in de eredivisie gebeuren. De langstzittende actieve trainer is Maurice Steijn, met 4 jaar en 9 maanden, bij zijn club VVV-Venlo. “Wanneer de prestaties tegenvallen wordt de trainer verantwoordelijk gehouden en als de prestaties goed zijn, vertrekt een trainer naar een betere club”, aldus Captein.