Per jaar krijgen ruim 100.000 mensen in Nederland een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Hier kan je gemakkelijk op worden getest. De GGD heeft hier alleen per direct een tijdelijke stop op gezet bij enkele vestigingen in Brabant. Waar kun je jezelf nu nog laten testen?

In een spoedbrief aan huisartsen geeft de GGD Hart van Brabant aan, dat zij door personeelstekort geen soa-spreekuren meer houden. Onder GGD Hart voor Brabant vallen de locaties Tilburg, ’s-Hertogenbosch en Uden. Er wordt op de website aangeraden om contact op te nemen met de huisarts, One Day Clinic Eindhoven of Soapoli-online (diensten waar je online advies en een soa-test kan krijgen).

Klazien Visser, eigenaresse van Soapoli-online, is blij dat de GGD ervoor kiest om mensen goed door te verwijzen. “Wij zijn ook verbonden met de online advies-chat. Mensen komen door middel van deze chat op de juiste plek terecht.” Dit kan naast de GGD ook de huisarts of een kliniek zoals Soapoli-online zijn.

De soa-testen bij de GGD zijn, in tegenstelling tot de huisarts en klinieken, geheel gratis. Lysanne Graafmans, arts bij One Day Clinic, kan zich voorstellen dat er nu een gat ontstaat door het wegvallen van de GGD. “Het is heel jammer dat door gebrek aan financiering nu beperkt wordt. Voor studenten is het bijvoorbeeld een groot nadeel dat ze bij ons moeten betalen voor een test.” Zeker weten dat je geen soa of hiv hebt is uiteindelijk belangrijker dan het geld, denkt Graafmans.

Hoe lang het spreekuur onbeschikbaar blijft is nog niet bekend. Er staan vacatures open om nieuwe specialisten te vinden.