Het wordt voor transgenders ouder dan zestien makkelijker om zijn of haar geregistreerde geslacht op het paspoort te wijzigen. Hiervoor was voorheen een verklaring van een arts op psycholoog nodig, maar dit is vanaf nu niet meer nodig.

De reden dat die verklaring tot nu toe altijd nodig was, was om te voorkomen dat iemand in een opwelling van verstandsverbijstering een verzoek indient. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming schrapt deze eis.

Van vrouw naar man
Jip Hoogenboom (21) is transgender en is sinds drie bezig met zijn transitie. Door lange wachtprocedures is Jip er nog niet aan toe gekomen om van de ‘V’ in zijn paspoort een ‘M’ te maken, maar door deze nieuwe regeling wordt het wel een stuk makkelijker om dit te regelen.

In het video-item vertelt Jip over transgender zijn en de geslachtswijziging in het paspoort