Het is een van de grootste trends van dit moment: K-pop. Koreaanse bands als BTS en BLACKPINK weten het westerse publiek met hun opvallende looks en gelikte sounds steeds meer te bereiken.

Het was een historisch weekend voor K-pop. Nadat de meidengroep BLACKPINK met hun video ‘Kill This Love’ het record voor grootste YouTube-debuut ooit zette op 56 miljoen views, wist boyband BTS dat record met hun nieuwe single ‘Boy With Luv’ te verpletteren. In slechts 24 uur werd de video meer dan 74 miljoen keer bekeken. Ook zette BLACKPINK een gigantisch optreden neer op het Amerikaanse festival Coachella. “K-pop vult een gat dat door One Direction is achtergelaten”, zegt groot K-pop fan Jente van Brakel.

Waarom dan?

“Er zijn veel meisjes die van One Direction naar K-pop zijn gegaan. Tienermeisjes hebben gewoon een crush nodig. De meeste mannelijke K-pop sterren zien er vrij vrouwelijk uit, maar we beginnen het steeds leuker te vinden. Uit mijn eigen onderzoek is ook gebleken dat vrouwen steeds meer vallen op mannen met een vrouwelijk uiterlijk,” geeft van Brakel aan.

Ongezond

Maar K-pop heeft ook een keerzijde. “Het is echt ongezond. De artiesten hebben enorme last van druk die ze voelen om bij de groep te horen. De contracten waar die artiesten zich aan moeten houden gaan ook echt ver. Ze mogen niet eens een relatie hebben. Ze mogen zichzelf niet zijn.”

“Enorm veel meisjes worden ook onzeker van K-pop. De meiden zijn echt poppetjes en omdat het zo in opkomst is, wil iedereen op die meiden lijken. Het op die manier beïnvloeden van zelfbeelden van jonge meisjes kan echt gevaarlijk zijn,” besluit van Brakel.

Check hieronder een overzicht van de grootste prestaties van K-pop de afgelopen jaren.

Loading...

Loading…

En mocht je hem nog niet gezien hebben, hier check je ook de nieuwe video van BTS.