De gemeente Ouder Amstel en Amsterdam hebben afgelopen dinsdag besloten de wedstrijd tussen Jong Ajax en FC Twente van aankomende vrijdag te verbieden. Zij vreesden voor verstoringen van de openbare orde. De supportersvereniging van FC Twente, SV 4Ever Red, reageert teleurgesteld.

“Het is jammer dat de wedstrijd niet door kan gaan”, vertelt voorzitter Rob Vreeswijk. “De wedstrijd had op een waardig veld gespeeld moeten worden en De Toekomst is dat niet. Beide clubs zijn er niet uitgekomen.”

Johan Cruijff Arena

FC Twente kon tegen Jong Ajax bij winst kampioen van de Keuken Kampioen Divisie worden. De club wilde de wedstrijd in de Johan Cruijff Arena spelen en niet op De Toekomst, de thuisbasis van Jong Ajax, zodat er meer supporters bij de wedstrijd aanwezig konden zijn. Ajax weigerde dit.

“Ajax had voor deze wedstijd de Arena extra moeten afhuren en dat doen ze natuurlijk liever niet”, aldus Vreeswijk. “Er zouden naar mijn mening ook betere richtlijnen moeten komen voor de huizing van uitsupporters in de Keuken Kampioen Divisie. Het kan niet dat we bij De Toekomst met maar tachtig man bij die wedstrijd hadden kunnen zijn.”

Toch kampioen

Ondanks dat FC Twente dit weekend niet speelt, kan het toch kampioen worden als nummer twee Sparta Rotterdam verliest van Helmond Sport. Vreeswijk verwacht echter weinig. “Ik denk dat de kans klein is dat Sparta punten laat liggen, daar gaan wij als club ook zeker niet van uit.”

Mocht Sparta toch verliezen, dan zal het feestje erg bescheiden blijven in vergelijking met het landskampioenschap 9 jaar geleden. “We zitten nu in een compleet andere situatie”, legt Vreeswijk uit. “Er zal vooral opluchting heersen dat de club volgend jaar weer op het hoogste niveau kan voetballen. Dat is waar een club als FC Twente thuishoort.”