De makers van dé horrorfilm van deze eeuw, The Conjuring, komen vandaag met de film The Curse of La Llorona. La Llorona ‘la jorona’ staat voor ‘De Huilende Vrouw’ en is een Mexicaans spookverhaal. Wie is deze Mexicaanse legende eigenlijk?

Loading...

Loading…

Kinderen bang maken

Mauricio Cortes komt oorspronkelijk uit Chili en is opgegroeid met dit horrorverhaal. Hij was 5 of 6 jaar oud toen hij voor het eerst het verhaal hoorde. “Het werd gebruikt om kinderen bang te maken. Als je dan niet naar je ouders luisterde dan zeiden ze dat La Llorona je kwam halen. Het bang maken lukte bij mij wel”, zegt Cortes.

De legende komt oorspronkelijk uit Mexico, maar verspreidde zich over Latijns – en Zuid-Amerika. Ieder land heeft net een andere versie. In die van Cortes draagt Maria een sluier voor haar gezicht en als ze dat omhoog doet, grijpt ze je. De legende bestaat na al die jaren nog steeds en is dus een klein onderdeel van de Zuid-Amerikaanse cultuur. “Iedereen kent het verhaal. Vooral op het platteland wordt het nog steeds veel verteld.”

Conjuring Universe

The Curse of La Llorona valt onder de Conjuring Universe. De eerste film van deze reeks, The Conjuring (2013), werd gezien als een van de beste horrorfilms aller tijden. Andere films die eronder vallen zijn The Nun (2018), The Conjuring 2 (2016), en beide Annabelle-films (2014 en 2017). De Huilende Vrouw hoort vanaf vandaag dus ook bij dat clubje.

Tekst loopt door onder de trailer:

Maricke Nieuwdorp is freelance filmjournalist voor onder andere het AD en heeft de film al gezien. Volgens haar is het een degelijk gemaakte film, maar is hij zeker niet zo goed als The Conjuring. “Het is gewoon niet eng genoeg. Het verhaal van La Llorona is tragisch, niet duivels zoals de anderen.” Ze heeft de andere films van de reeks ook gezien en had daardoor veel meer van deze film verwacht. “Alles wat je verwachtte gebeurde ook. Dat maakte hem minder goed”, concludeert ze.