Max Verstappen en Frits van Eerd gaven op woensdag 17 april de aftrap van de Jumbo Racedagen. Op het hoofdkantoor in Veghel werden de heren door Humberto Tan geïnterviewd. In het publiek zaten veel enthousiaste studenten van meerdere opleidingen.

Er werden een aantal studenten gekozen om aan de coureur en de Jumbo baas een vraag te stellen.

Welke auto wilde je vroeger hebben en welke auto wil je nu hebben?

Verstappen: ‘’Op een of andere manier wilde ik altijd een Dodge Viper hebben, dat vond ik een gave bak. Nu ben ik aan het wachten op de Aston Martin Valkyrie. Dat blijkt een monster met meer dan 1100 pk te worden.’’

Van Eerd: ‘’Vroeger wilde ik altijd een Ferrari 512 of een Lancia Delta Integrale. Ik was een fan van rallysport en vandaar de keuze voor de Lancia. Van nieuwe auto’s ben ik geen fan, ze lijken allemaal veel op elkaar en zijn een beetje synthetisch. Mijn voorkeur gaat uit naar een Aston Martin DBS, deze heb ik ook. Dat zijn nog echt pure auto’s.’’

Zou je liever in de huidige F1-bolide rijden of eentje van 25 jaar geleden?

Verstappen: ‘’Ik ben blij met de auto’s van nu. Ze zijn een stuk veiliger dan voorheen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar mijn crash in Monaco; hierbij had ik 25 jaar geleden allebei mijn benen gebroken. Doe mij dan maar mijn huidige. Die die voelt vertrouwd.’’

Van Eerd: ‘’Ik heb het geluk dat ik weleens mag rijden in auto’s uit die tijd. De moderne F1 auto’s vind ik minder spectaculair. Het geluid is minder en ze gaan minder snel stuk. Ik heb nog nooit in zo’n moderne gereden.’’

Wat zou je willen veranderen binnen de F1?

Verstappen: ‘’De banden, die zijn te snel oververhit. Qua temperatuur zijn ze te gevoelig. Als je een snelle ronde neer wilt zetten moet je daarna te lang wachten totdat de banden afgekoeld zijn om vervolgens weer een snelle ronde te rijden. Er moeten ook minder verschillen zijn tussen de motoren. De laatste jaren wint degene met de beste motor. En qua aerodynamica, het niet hoeft niet zo hard te gaan als nu. Als je met elkaar beter kunt racen.’’

Van Eerd: ‘’Als kijker wil je veel meer gevechten zien door het hele veld heen. Het lijkt me leuk om iets toe te voegen aan de sport. Dat je bijvoorbeeld kan kiezen wat je aan je auto wilt hebben. Nu zit er alles op. Maak maar een soort menukaart waarin teams zich kunnen onderscheiden.’’

Als er een plek bij Mercedes vrijkomt, zou Lewis het gevecht met je aandurven of gooit hij de handdoek in de ring?

Verstappen: ‘’Lewis stopt nog lang niet. Waarom zou hij wel stoppen? Hij heeft een winnende auto, voelt zich goed en is vijf keer wereldkampioen geworden. Maar ik heb een contract met Red Bull Racing en daar ben ik blij mee. Samen met Honda zijn we hard aan het werk en het is een interessant project.’’

Wat gaat er veranderen aan de F1 in 2020?

Verstappen: ‘’Voor volgend jaar niet zo heel veel, voor 2021 zijn ze bezig met de regels. Maar daar zijn de teams het nog niet over eens. De topteams willen niet veranderen omdat het daar goed zit, andere teams juist wel. We gaan het zien.’’

Hadden jullie verwacht dat jullie ooit zover zouden komen en welk doel willen jullie nog bereiken?

Verstappen: ‘’Er is altijd twijfel, in de racerij weet je het nooit zeker. Er rijden maar 20 man in deze raceklasse. Ik probeer altijd het beste uit mezelf te halen. Tot nu toe is het allemaal goed gekomen. Je moet altijd in jezelf blijven geloven. Wereldkampioen worden is het ultieme doel.’’

Van Eerd: ‘’Mijn droom was om 50 supermarkten te hebben terwijl iedereen zei dat ik blij mocht zijn als ik er 2 of 3 zou hebben. Dit jaar gaan we zelfs het buitenland in. Met dit merk kunnen we veel verder dan Nederland. Hoe ver zal het nog gaan?’’

Er zijn de laatste tijd veel jonge coureurs bijgekomen, zou dat een Verstappen-effect zijn geweest?

Verstappen: ‘’Ik denk dat er een paar teams zijn die het nu wel aandurven om jonge coureurs in te lijven. Ze hebben gezien dat het kan. Toen Red Bull mij tekende dachten veel teams dat het niet kon en ik veel te jong was.’’

Welke technologische ontwikkeling volg je in de auto-industrie?

Verstappen: ‘’Ik ben voornamelijk bezig met F1. Daar wordt uiteindelijk wel veel ontwikkeld voor de auto-industrie. Ik hou ook niet zo van de elektrische auto’s, ik hou van het geluid en de geur van auto’s.’’

Van Eerd: ‘’Ik ben zelf een enorme techniek freak. Maar zelf heb ik ook vrij weinig met elektrische auto’s. Het moet wel een beetje brommen. Natuurlijk zit de wereld anders in elkaar en moeten we heel hard ontwikkelen.’’