Stichting Nationaal Fonds Kinderhulpgaat vanaf dit jaar collecteren met behulp van de Tikkie-app en QR-codes. Het goede doel zet zich in voor kinderen die in Nederland in armoede opgroeien.  Diane Wilde, landelijk collecte-coördinator, vertelt over deze beslissing.

“We horen al een aantal jaar dat mensen steeds minder kleingeld in huis hebben. Ze willen op een andere manier geld doneren,” vertelt Wilde. “We hebben vorig jaar een proef gedaan om met pinbussen te collecteren, maar dit viel tegen.  Het bleek een hoop gedoe te zijn om de pinbussen gebruiksklaar te maken. Daarbij was de opbrengst van de pinbussen minder dan gehoopt.”

Vernieuwing

Kinderhulp besloot dit jaar het over een andere boeg te gooien. “We begrepen van de banken dat betalen met een QR-code de toekomst gaat zijn.  Daarom  proberen wij het dit jaar uit.”

Geld doneren door middel van een QR-code is eenvoudig volgens de landelijk coördinator. De donateur opent zijn of haar bank-app, waar standaard een QR-scanner ingebouwd  zit. Hij of zij scant de QR-code op de collectebus en voert vervolgens het gewenste bedrag in. Vervolgens doorloop je het proces en klik je op verzenden. “Je betaalt met je eigen mobiele telefoon, dus het is net zo veilig en anoniem als elke andere online betaling,”  vertelt Diane.

De QR-code werkt alleen bij ING, Rabobank en Knab. Vandaar dat de stichting voor mensen met andere banken nu de Tikkie-app in gebruik neemt. Wilde: “Van de collectanten horen we al positieve geluiden. Ze geven aan geoefend te hebben met de nieuwe methodes en bevestigen inderdaad het gemak van de apps.”

Praktijk

Inge van der Laan (50) is één  van de 16.000 collectanten die de straat op gaat voor Nationaal Fonds Kinderhulp. Al vijf jaar lang hoort ze dat mensen geen kleingeld in huis hebben.

“In de eerste instantie is er dan paniek. Mensen willen wel doneren, maar hebben het vaak niet bij de hand. Vervolgens verdwijnen ze en hoor je allerlei laatjes en kastjes overhoopgehaald worden. Soms wordt er een partner bij geroepen: ‘heb jij nog iets in je portemonnee? ’ Als er niks gevonden wordt, voelen mensen zich vaak heel schuldig,” aldus Van der Laan.

Van der Laan ziet de voordelen van het systeem. “Voor jongvolwassenen of jonge gezinnen is betalen door middel van een Tikkie of QR code een uitkomst. “Ze weten vaak al hoe dat werkt. Dit is heel handig.” In de afgelopen drie dagen dat van der Laan collecteerde heeft ze de methode nog niet één keer gebruikt. “Dit komt denk ik omdat er in de aan mij toegewezen straten vooral ouderen wonen. Vaak hebben zij nog een potje kleingeld naast de deur staan of ze zijn totaal niet bezig met de nieuwste snufjes van het internetbankieren.”

Of de nieuwe betaalmethodes daadwerkelijk een steentje bij hebben gedragen, kan Kinderhulp pas met zekerheid zeggen na de telling van alle donaties.