De Dutch App Awards 2019 vinden vandaag plaats. Enkele genomineerden zijn Appie van Albert Heijn, NOS en de Flitsmeister App. Maar wat maakt een app nou succesvol?

Bas Schleipen is mede-oprichter van Dutch Coding Company, Een app-ontwikkelaar bedrijf in Eindhoven. Volgens hem is het belangrijk dat een app makkelijk te gebruiken is. “De gebruiker moet een goede ervaring hebben”, vertelt Schleipen.“Er moet daarom niet teveel overdreven worden met animaties.” Hij haalt Facebook aan als goed voorbeeld hiervan.

Gebruikersgezondheid
Toch zijn er minpunten aan Facebook. Zo heeft de app als doel om je zo lang mogelijk vast te houden. Volgens Schleipen blijf je als gebruiker steeds meer dingen zien waardoor je meer en meer tijd spendeert op je telefoon. “Mensen zitten soms wel uren op de app” , vertelt hij. “Je moet je ook in de gebruiker verplaatsen.” Als oplossing hiervoor noemt hij een ‘wall’ binnen de app. Deze wall geeft de gebruiker een melding wanneer hij te lang op de app zit.

Alternatieven
Het kan ook anders. De boodschappen-app Picnic houdt volgens Schleipen meer rekening met de schermtijd. “Die zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk je boodschappen kan doen, dan ben je daarna ook klaar”, vertelt hij. Schleimen is van mening dat een app anno nu daar meer rekening moet houden. “Ik vind het belangrijk dat er een gezond gebruik wordt aangespoord” Herhaalt Schleipen.

De dutch app awards worden vandaag om 16:30 gehouden in de Pathé de Munt in Amsterdam. De prijzen worden uitgereikt tijdens het Appril festival. Op dit overkoepelende festival staan apps en de ontwikkeling hiervan centraal. De bedoeling van de awardshow is om de beste app ontwikkelaar teams van Nederlandse bodem in het zonnetje te zetten.