Uit cijfers van vergelijkingssite Independer blijkt dat jongeren 1.358 euro aan premie voor hun auto betalen. Daarmee kost dat de jongeren tussen de 18 en 24 jaar 530 meer dan in 2016.

Volgens Michel Walraven, persvoorlichter van Independer, beoordelen verzekeraars op basis van een risico-inschatting; hoe groot de kans is dat iemand schade rijdt. “Jongeren vallen onder de groep waarbij het schade-risico hoger ligt dan gemiddeld.”

Het SWOV, Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, schijft op hun site dat dit hoge risico komt door gebrek aan ervaring. Ook speelt leeftijd een rol. Jongeren zijn namelijk gevoeliger voor de sociale omgeving én voor het effect van alcohol, drugs en afleiding. Daarnaast zijn gevaarherkenning en afstemming van het risico op hun eigen kunnen een belangrijk punt.