Brandwondencentra zien een forse stijging van bevriezingswonden door lachgasgebruik. Zij maken zich ernstig zorgen en trekken aan de bel. Het verkeerd gebruiken van lachgastanks kan leiden tot tweede- en derdegraads brandwonden.  

Door Lizenka van Essen & Loïs Haanskorf

De afgelopen acht weken kwamen veertien mensen binnen met deze verwondingen. De bevriezingswonden ontstaan door de lachgastanks tussen de benen te klemmen tijdens het bijvullen van de ballonnen. Daardoor bevriest de huid en ontstaat ernstig bevriezingsletsel. Je kunt het vergelijken met het aanstippen van een wrat, maar dan vele malen groter.

“Gebruikers moeten beseffen dat je ernstige brandwonden en littekens kan overhouden aan lachgasgebruik”, vertelt Ymke Lucas, brandwondenarts in het Maasstadziekenhuis in Rotterdam. De wonden zien eruit als zwarte kraters in de bovenbenen, ter grootte van een handpalm.

Lachgas wordt de afgelopen jaren vaak gebruikt als drug. “Het gevaar zit in de betaalbaarheid, bereikbaarheid en bekendheid”, vertelt Floris Brocaar, specialist verslavingspreventie bij Novadic Kentron. Hij maakt zich zorgen over de populariteit van de drug, vooral onder jongeren. “De meesten gebruiken het om even in een roes te belanden, soms in combinatie met andere drugs”, zegt hij.

Loading...

Loading…