Het WK Longboard Dancing wordt dit weekend gehouden in Eindhoven. Vanuit de hele wereld komen longboarders bij elkaar in het Klokgebouw voor ‘So… You Can Longboard Dance’. En dat is best bijzonder, omdat er bijna geen wedstrijden zijn in deze sport.

De Vlaamse Pieter Eelen (20) doet nu zes jaar aan longboarden en neemt dit weekend deel. Hij heeft eerst een tijdje geskateboard, maar is toen overgestapt.‘’Ik vond het veel toffer omdat het longboarden nieuwer is en daarom veel tricks nog niet uitgevonden zijn. Bij skateboarden is de verrassing eraf.’’

Longboard vs. Skateboard
Longboarden is een subcategorie van skateboarden. Het wordt ook gedaan op een houten bord en ­­heeft net als een skateboard vier wielen. De plank is alleen een stuk groter en langer. Bij longboarddance, een aparte stijl binnen de sport, moet je sierlijk en vloeiend bewegen. Er is ook nog ‘freestyle’ en ‘downhill’, waarbij je met een snelheid van 100 km/u van een heuvel afgaat.

Plezier maken
Eelen heeft geen vast trainingsschema: “Niks móet bij mijn sport, waardoor het voor mij ook leuk blijft om te doen. Bij de grotere sporten zoals voetbal of wielrennen zit er veel meer competitiedruk achter met bijvoorbeeld coaches en grote geldprijzen. Bij ons is het motto: “maak plezier, oefen samen met vrienden buiten en als je daardoor beter wordt is dat supergoed, maar als je altijd op een laag niveau blijft, is dat ook meer dan prima.’’

Bij het WK, waar meer dan honderd deelnemers worden verwacht, is er een open inschrijving. Je mag meedoen als beginner, maar ook als beste van je stad. “Het draait meer om lol maken met elkaar, dan om de beste te willen zijn.’’

Stress en zenuwen
Een maand geleden was Pieter wel de beste bij een wedstijd in Rotterdam. “Dat was best bijzonder, want normaal doe ik het nooit zo goed bij toernooien. Ik voel dan stress en word enorm zenuwachtig van de topatleten, mijn voorbeelden, die naar mij kijken.’’

Voor vijandige competitie hoeft Pieter niet bang te zijn dit weekend. “Onze sport is heel klein, maar daardoor blijft het ook sympathiek. Als er een supertoffe trick wordt gedaan, wordt heel de zaal gek. Dan klinkt het “Wauw, doe eens voor!’’. Je legt de ander iets uit en je maakt vrienden. Dat maakt de wedstrijden zo tof!’’