Het is een jaar geleden dat de muziekwereld een groot artiest verloor. Op 20 april 2018 werd bekend dat Avicii (echte naam Tim Bergling) dood was aangetroffen in Masqat, de hoofdstad van Oman. Zijn familie, die maart dit jaar een stichting voor onder meer zelfmoordpreventie oprichtte, liet in een brief weten dat Bergling “niet meer verder kon en rust wilde vinden”.

Avicii liet een een bijna afgerond album achter. Dit album wordt nu alsnog uitgebracht op 6 juni. “Toen Tim overleed op 20 april had hij bijna een nieuw album klaar. Hij liet een aantal bijna afgeronde liedjes achter, met notities, e-mails en sms’jes over de muziek”, is te lezen in een verklaring van de familie. “De songwriters waarmee Tim samenwerkte, hebben de nummers afgemaakt.” De eerste single, SOS, is vorige week uitgebracht.

In onderstaand audio-item praat ik met muziekjournalist Mark van Bergen en groot fan en dj Sam Dictus over de nieuwe muziek, het gemis en Avicii als inspiratiebron. Beluister het fragment hieronder.