Afgelopen week werden er in Zeeland twee vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De explosieven opruimingsdienst (EOD) heeft beide explosieven in het Zeeuwse natuurgebied De Waterdunen’ onschadelijk gemaakt.

Het komt regelmatig voor dat er explosieven uit de vorige eeuw aangetroffen worden. Volgens Jan Kapel, explosievenexpert bij REASeuro, ontvangt de EOD jaarlijks zo’n 2500 meldingen van gevonden bommen en granaten. De oud-EOD’er heeft er veel ervaring mee; jaarlijks lokaliseert en ontmantelt Kapel een groot aantal explosieven. Naar eigen zeggen heeft Kapel in zijn 35 jaar ruim 150.000 stuks explosieven uit de Nederlandse bodem gehaald. ”Het is vrijwel onmogelijk om te zeggen hoeveel ton explosieven er nog in Nederland ligt. Ongeveer tien procent van de bommen en granaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog afgeschoten werd, was een blindganger (niet tot ontploffing gekomen explosief,red.). Zo bereken je al snel dat er nog erg veel explosieven in de Nederlandse bodem liggen.”

En veel geschoten werd er volgens Kapel: “Vooral de Geallieerden wierpen nogal wat bommen af. Het overgrote deel van de explosieven in Nederland is daarmee van Britse of Amerikaanse afkomst. Bedenk daarbij dat Nederland in die tijd een Duitse provincie was en dat de Duitsers hier zoveel mogelijk intact hielden.”

Op onderstaande afbeeldingen is te zien veel ton explosieven er (tot dan toe) tijdens de Tweede Wereldoorlog is afgeworpen.
Video staat onder de afbeeldingen.

Imperial War Museum
Imperial War Museum