The Voice Of Holland, Idols, X Factor, Holland’s Got Talent: noem het allemaal maar op. De talentenjacht is in de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot een van de succesvolste formats die de Nederlandse televisie heeft gekend.

Sinds Jamai in 2002 het eerste seizoen van Idols won, kon Nederland niet meer om de talentenjacht heen. Wat volgde was een stortvloed aan nieuwe varianten die stuk voor stuk onbekende talenten een spotlight gaven. Volgens Isabel Baneke, mediajournalist van Trouw, is het die onbekendheid die de kracht van het format vormt. “Mensen willen graag kunnen meeleven met de kandidaten.”

American Dream

“Tv-kijkers willen graag naar iets kijken waar ze mee kunnen meeleven, jureren, lachen. Als mensen het gevoel hebben dat degene die op dat podium staat net zo goed hun buurman had kunnen zijn, vinden ze het ook automatisch leuker om naar te kijken. Het is een beetje The American Dream”, zegt Baneke.

Amber de Laat liep stage bij The Voice Of Holland. “Ik denk ook dat het voor mensen een hele handige manier is om ontdekt te worden. Doorbreken als artiest is echt niet makkelijk en zo’n programma kan daar een heel handig opstapje voor zijn. Daarnaast kunnen de talenten meestal ook écht iets en is dat toch vaak interessanter dan een realityshow over Roy Donders bijvoorbeeld. Dat zorgt er ook voor dat het nog steeds zo succesvol blijft”, geeft ze aan.

Dat handige opstapje bevestigt ook Idols-deelneemster Joey Jazz Bakermans. Zij vertelt het volgende.

Toekomst

Isabel Baneke verwacht niet dat de talentenjacht ooit echt zal uitsterven. “Het is echt iets waar je met het hele gezin lekker voor op de bank kunt ploffen. Dat gaat niet zo snel veranderen. Wel denk ik dat het genre zelf nog gaat veranderen. Je ziet met The Voice Of Holland en nu The Voice Senior en The Voice Kids, maar ook met bijvoorbeeld Heel Holland Bakt. Er worden nieuwe dingen bedacht om het genre interessant te houden voor de kijker.”

Volgens Amber de Laat gaat het uiteindelijk richting een allround talentenjacht. “Bij het SBS-programma DanceSing werd al gezocht naar iemand die zowel kon zingen als dansen. Ik denk dat het format talentenjacht zich steeds meer gaat vormen naar een allround wedstrijd”, zegt ze.

Online

Ligt de toekomst voor de talentenjacht dan niet online? Baneke denkt van niet. “Alles kan tegenwoordig natuurlijk online, maar ik denk dat een talentenjacht vooral als effect heeft dat mensen erover praten bij de koffiezetapparaat. Daarom zal de talentenjacht nooit echt volledig online plaatsvinden.” De Laat sluit zich hierbij aan. “Bij een talentenjacht wil ik het zelf als eerste zien en zou ik echt geen spoilers willen. Bij een online show wordt dat heel lastig.”

Wurgcontracten

Een punt dat veel mensen weerhoudt van deelname aan een talentenjacht is het contract dat ondertekend moet worden bij deelname. Advocaat Jean Louis van Os van Advocatencollectief Tilburg vertelt meer over deze zogenoemde wurgcontracten.

Succes

Talentenjachten kunnen soms ook behoorlijk succesvolle artiesten opleveren. Hieronder zie je een overzicht van de succesvolste deelnemers aan talentenjachten en hun grootste prestaties.

Loading...

Loading…