Voordat je weer aan het pils gaat nog even lekker met een kater over de rommelmarkt struinen. Het is dé activiteit voor studenten op Koningsdag. Terwijl je ogen van Lego naar jeu de boules ballen glijden, lijkt er net zoals vorig jaar niet veel spannends tussen te zitten.

Toch is er drie dagen later weer een nieuwsbericht over iemand die uit het huishouden van Jan Steen een schilderijtje van een Hollandse meester heeft weten te plukken. Nooit meer bijlenen of een tussenjaar met een luxe wereldreis. Dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Maar hoe vind je tussen al het oude kinderspeelgoed nou een echte gouden vondst?

Marcel Brouwer is expert bij Kunst en Kitsch op het gebied van design uit de 20e eeuw. Volgens de meeste experts valt er juist in dat 20e eeuwse design nog wel eens wat te vinden. “Dat zijn producten die ook nog gewoon bij mensen thuis kunnen staan en in gebruik zijn”, stelt Brouwer. “En alles was bij mensen thuis staat, kan op een kleedje terecht komen.”

Op de rommelmarkt staan volgens Brouwer twee soorten mensen: er zijn professionals die goed weten wat hun spullen waard zijn, en er zijn mensen die hun halve zolder op het kleedje hebben uitgestald. “Juist die zolderopruimingen moet je goed bekijken. Je moet een beetje voelen of iemand bezig is met zo’n opruiming of niet, want daar kan je vaak de leukste vondsten doen.”

Ook zijn er twee soorten nieuwsgierigheid die op de markten afkomen: De dagjesmensen en de serieuze speurders, die vaak antiquair zijn. Om er achter te komen hoe je de mensen met kennis van zaken kunt herkennen, spraken we met Vincent van Zuilekom, eigenaar van de Vrije Markt Wamel, en Ger van de Sanden, standhouder op dezelfde markt.

Titia Reuser, juwelenexpert van Kunst en Kitsch, is als liefhebber al decennia lang veel op rommelmarkten te vinden. “Het is eigenlijk een soort ecosysteem. Iets wat anders weggegooid zou worden wordt daar gerecycled. Ik vind het een goed initiatief in onze consumptiemaatschappij.”

Volgens Reuser is er wel wat expertise nodig. “Kennis is macht, maar als je voor twee tientjes een super leuke lamp vindt waar je nog jaren plezier van kan hebben, is dat natuurlijk ook top”, stelt ze. “Dan hoeft het echt geen Italiaans super design te zijn. Vaak is dat leuker dan een Ikea lamp die iedereen al heeft.”

Marcel Brouwer is het met haar eens. “Helaas is die kennis niet in twee huis-, tuin- en keukentips over te brengen. Je kan wel altijd op zoek gaan naar merkjes en dat soort dingen. Na enige tijd ontwikkel je er ook gevoel voor, wat echt is en wat niet.”

Volgens de experts is het hebben van de goede mindset van groot belang. Om die mindset uit te leggen bezochten we het Monument van Riel, de privéverzameling van Marcel en Angèle van Riel. Voor nog een andere mindset, spraken we met zelfgekroonde ‘ruilkoning’ Albert Klein Haneveld. Zijn avontuur eindigde in Las Vegas.

Maar, de belangrijkste tip die iedereen geeft, is een simpele. Zoals bij zoveel dingen in het leven essentieel is, moet je er ook op de rommelmarkt op tijd bij zijn. Brouwers zegt het zo: “Een echt goed ding, staat nog geen tien seconden op een kleedje.”

Loading...

Loading…