Kwekers in het Westland claimen dat ze miljarden euro’s mislopen omdat ze geen medicinale wiet mogen verbouwen. Voor de recreatieve teelt wordt er geëxperimenteerd met zogeheten staatswiet. Maar hoe gaat het met medicinale wiet?

‘’Wiet is wiet. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken om te ontspannen, creatiever te worden, beter te kunnen slapen en om eetlust op te wekken’’, zegt Wouter van Egmond, bestuurslid van Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN) en tevens coffeeshophouder. “Afhankelijk van de hoeveelheid werkzame stoffen die de wiet bevat zijn de effecten ook weer anders.

CBD en THC
De stof THC verandert de hersenactiviteit en veroorzaakt de psychologische effecten van marihuana. THC kan zorgen voor pijnverlichting en een meer ontspannen gevoel en maakt je stoned. CBD zelf heeft geen bedwelmende effecten, maar beïnvloedt de werking van THC wel. Van cannabisolie met THC word je dus high, van cannabisolie met alleen CBD niet.

Jos Rombouts (68) lijdt aan Parkinson en heeft een tijd lang CBD-olie gebruikt in de hoop dat zijn klachten zouden verminderen. Door de ziekte heeft hij veel last van oncontroleerbare spierbewegingen. Na het horen van succesverhalen bij andere Parkinsonpatiënten besloot hij het zelf te proberen, maar zonder succes. ‘’Ik merkte er niets van. Daarnaast vond ik het erg vies en veel te duur, dus heb ik het weer aan de kant gelegd’’, vertelt Rombouts.

Loading...

Loading…

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Nederwiet vs. medicinaal
Het percentage CBD in Nederlandse wiet is erg laag, het THC-gehalte vrij hoog. Nederwiet is daarom mogelijk riskanter dan buitenlandse wiet; CBD heeft immers een kalmerende werking. Doordat de recreatieve wiet die aan shops wordt geleverd illegaal is ontbreekt het toezicht op de samenstelling van de cannabis. Dat maakt het moeilijk om vast te stellen of de wiet goed is of juist schadelijk.

Bij de apotheek
Voor medicinale wiet die in apotheken wordt verkocht geldt dat niet: door de professionele medische controle kunnen apothekers precies vaststellen wat de samenstelling is van het product dat ze verkopen. Dat maakt het risico op schadelijke wiet vanzelfsprekend lager. Een duidelijke scheidslijn tussen recreatieve en medicinale wiet is er echter niet; het belangrijkste verschil is dus dat de consument bij de apotheek wéét wat hij koopt.

Uit de grootschalige enquête Grasspoll, gehouden onder tienduizend wiet- en hasjgebruikers, kwam naar voren dat een groot deel het ook gebruikt voor medicinale doeleinden. ‘’Veel mensen gaven aan van, ‘ik voel me lichamelijk slecht, maar als ik een wietje rook gaat het een stuk beter’’’, aldus Van Egmond over de poll.

Fibromyalgie
Sarah Negenman heeft veel last van fibromyalgie, een vorm van reuma. Ze rookt gewone ‘shopwiet’ in plaats van medicinale wiet voor haar klachten.

Medicinale wiet from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Dollartekens
Er loopt nu een experiment over het reguleren van recreatieve wiet. Van Egmond geeft aan dat hij een grootschaligere medicinale kweek door bedrijven sceptisch inziet. “Kwekers in het Westland hebben een beetje dollartekens in hun ogen, maar wiet telen is nogal wat anders dan tomaten telen.”

Na jarenlange discussies over het Nederlandse gedoogbeleid lijkt de politiek nu bereid tot verandering; in de loop van dit jaar zal het experiment met staatswiet van start gaan. Die nieuwe ontwikkeling kan er voor zorgen dat ook het gebruik en de beschikbaarheid van medicinale wiet weer op de agenda komt te staan.