Online intimidatie en bedreigingen van journalisten is een groot probleem. In opdracht van het persvrijheidscomité hebben Dr. Marjolein Odekerken en Laura Das onderzoek gedaan naar bedreigingen van vrouwelijke journalisten. Op de dag van de persvrijheid, 3 mei, hebben zij de resultaten gepubliceerd en was dit dan ook een onderdeel van het Festival van het Vrije Woord.

Bas Agterberg, conservator bij Beeld en Geluid, vertelt meer over het thema van het festival dit jaar Online intimidatie en bedreigingen van journalisten.

Festival van het Vrije Woord 2019 from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Vijftig procent van vrouwelijke journalisten heeft te maken (gehad) met bedreigingen, intimidaties of geweld in het kader van het werk. Dit blijkt uit een onderzoek van Dr. Marjolein Odekerken en Laura Das. De bedreigingen komen niet alleen van buitenaf maar komen ook op de werkvloer voor. De vrouwen krijgen last van stress, spanning, angst en een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Loading...

Loading…

Feedback
“Vrouwen krijgen oneindig veel meer ‘feedback’ dan mannen”, zegt Giselle van Cann (adjunct-hoofdredacteur NOS Nieuws),”We leven in glazenhuizen”. Op de werkvloer bij de NOS wordt er volgens haar ook regelmatig over gepraat en komen er vragen zoals: “Hoe ga ik om met die kritiek?” Wat voornamelijk van belang is volgens haar is dat je goed in je achterhoofd moet houden met welk doel je reageert, als je reageert, op de kritiek.
Journalist Clarice Gargard geeft aan dat men moet leren dat dezelfde regels die we offline hebben ook online moeten gelden. Zelf heeft ze twee keer aangifte gedaan omdat ze tot het besef kwam dat het niet acceptabel was, en dat als dit op straat zou gebeuren, dat dit dan ook afgestraft zou worden.

Wereldwijd probleem
Online intimidatie en bedreigingen is een wereldwijd probleem. “Het is nog erger voor vrouwen met een kleur, of wanneer je onderdeel bent van de LTBG-community”, zegt Jennifer Adams, projectleider bij OSCE Representative on Freedom of the Media. Met haar project brengt ze onder andere organisaties en landen aan het licht die dit probleem verwaarlozen, of het zelfs niet als een probleem zien.

Geloofwaardigheid
“Wat vind je zelf nog geloofwaardig?” vraagt journalist en columnist Sheila Sitalsing. Dit jaar heeft Sitalsing de persvrijheidlezing mogen houden tekens het festival van het Vrije Woord.